ßßß
Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci.
Składniki:4 kg ogórków½ kg marchwi½ kg papryki (czerwona lub kolorowa)½ kg cebuli¾ łyżki soliZalewa:1 szklanka cukru1 szklanka octu 10% spirytusowego½ szklanki oliwy3 łyżki soliOk. ½ łyżeczki pieprzuWszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków i cebuli.Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A