Wykonanie

Sezon
ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki
jada się przez cały rok :) Przepis na tę
sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka
czosnku. Pomysł z
czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci.


Składniki:4 kg
ogórków½ kg
marchwi½ kg
papryki (czerwona lub kolorowa)½ kg
cebuli¾ łyżki
soliZalewa:1 szklanka
cukru1 szklanka
octu 10%
spirytusowego½ szklanki
oliwy3 łyżki
soliOk. ½ łyżeczki
pieprzuWszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Ogórki i
cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy
marchew w plastry i
paprykę w podłużne paski. Z
ogórków i
cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich
marchewkę i
paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy
sokiem uprzednio wyciśniętym z
ogórków i
cebuli.Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się
wody.Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

R E K L A M A