ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)

Sałatka z ogórków (z papryką, marchewką i cebulą)

nazwa

Wykonanie

Sezon ogórkowy ciągle jeszcze trwa, więc polecam zrobienie sałatek „na zimę”, a w praktyce jest tak, że u nas takie sałatki jada się przez cały rok :) Przepis na tę sałatkę pochodzi o mojej Teściowej, ale znalazłam go także w książce siostry Anastazji, która proponuje dodanie do każdego słoja ząbka czosnku. Pomysł z czosnkiem brzmi interesująco, może w przyszłym roku wypróbuję, bo na pewno nie zepsuje on smaku sałatki, a jedynie dodatkowo go wzbogaci.
Składniki:
4 kg ogórków
½ kg marchwi
½ kg papryki (czerwona lub kolorowa)
½ kg cebuli
¾ łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10% spirytusowego
½ szklanki oliwy
3 łyżki soli
Ok. ½ łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.
Ogórki i cebulę obieramy, kroimy w plastry (szatkujemy), a następnie solimy i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. W tym czasie obieramy i kroimy marchew w plastry i paprykę w podłużne paski. Z ogórków i cebuli odciskamy sok (który odstawiamy, gdyż może nam się jeszcze przydać do uzupełniania słojów), następnie dodajemy do nich marchewkę i paprykę. Całość dobrze mieszamy, po czym przekładamy do słojów. Gdy wszystkie słoje są już pełne, wlewamy do nich równomiernie ugotowaną zalewę. Jeśli zalewy jest zbyt mało, słoje uzupełniamy sokiem uprzednio wyciśniętym z ogórków i cebuli.
Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy (zagotowujemy) przez około 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/08/saatka-z-ogorkow-z-papryka-marchewka-i.html