Wykonanie

Dostałam w prezencie dużą ilość
cukinii,
potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta
sałatka do słoja, którą
będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów
cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.



Składniki:3 kg
cukinii1 kg
papryki1 kg
ogórków½ kg
cebuli3 łyżki
soliZalewa:½ szklanki
oleju½ szklanki
cukru½ szklanki
octu 10%
spirytusowegoPieprzCukinię,
ogórki i
cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok.Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę.
Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami.

Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio
sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

R E K L A M A