ßßß
Dostałam w prezencie dużą ilość cukinii, potem znalazło się również kilka sposobów na to co z nią zrobić. Jednym z nich była właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi.

Składniki:3 kg cukinii1 kg papryki1 kg ogórków½ kg cebuli3 łyżki soliZalewa:½ szklanki oleju½ szklanki cukru½ szklanki octu 10% spirytusowegoPieprzCukinię, ogórki i cebulę kroimy w drobne plasterki, do jednego naczynia. Wszystko razem solimy, mieszamy i pozostawiamy na około 2 godziny, by puściły sok.Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.Po 2 godzinach odcedzamy sok z posolonych jarzyn do osobnego naczynia i pozostawiamy go na dolewkę.Paprykę kroimy w drobne paseczki i mieszamy z pozostałymi jarzynami.
Całość zalewamy ugotowaną zalewą, jeszcze raz mieszamy, a następnie przekładamy do słojów. Jeśli trzeba słoje uzupełniamy wyciśniętym uprzednio sokiem jarzynowym, po czym szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.Po zakończonej pasteryzacji słoje pozostawiamy w garnku przez około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
R E K L A M A