Wykonanie

Do zrobienia zupy z dyni zainspirowała mnie moja koleżanka z czasów studiów, również Ola. Umieściła ona już dość dawno temu zdjęcie zupy z dyni na facebooku. Muszę przyznać wyglądała bardzo apetycznie i stwierdziłam, że też muszę spróbować ją zrobić. No i udało się :) Szczerze mówiąc zupa dyniowa trochę mnie zaskoczyła swoim smakiem, ale smakowała nawet tym, którzy o daniach z dyni słyszeć nie chcą :)Składniki:70 dag dyni700 ml
wywaru rosołowym (lub 700ml
wody i 2 kostki
bulionowe)3 łyżki
soku z cytryny1
cebula3 duże łyżki
śmietany1 duży
ziemniak (lub dwa mniejsze)½ łyżeczki
curry1 łyżeczka
słodkiej papryki½ łyżeczki
pieprzu CayenneSólPieprzDodatkowo:Grzanki* (2 kromki
chleba + 30gr
margaryny) lub
groszek ptysiowy
Dynię,
cebulę i
ziemniaka obieramy i kroimy w drobne kosteczki. Całość zalewamy ciepłym
wywarem (lub ciepłą
wodą i dodajemy kostki
bulionowe), następnie dodajemy wyciśnięty
sok z cytryny i gotujemy, do czasu aż
dynia zmięknie (tj. około 15 minut od zawrzenia). Następnie dodajemy
śmietanę i
przyprawy.

Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito.

Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy
groszek ptysiowy lub grzanki.*Czerstwy
chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną
margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy zupę i jest gotowa do podania.Smacznego :)

R E K L A M A