ßßß Cookit - przepis na Pałki kurczaka (podudzia) z patelni

Pałki kurczaka (podudzia) z patelni

nazwa

Wykonanie

Danie to jest bardzo proste do wykonania. Naprawdę warto poświęcić tę godzinę na przygotowanie ponieważ przyjemność z jedzenia jest ogromna:)
Składniki:
pałki (podudzia) z kurczaka - nie podaję ilości, ponieważ jest to sprawa indywidualna, a ilość reszty składników nie będzie mieć znaczenia
sól
pieprz
słodka papryka
margaryna i woda do smażenia/duszenia
Zdjąć z pałek skórę (ewentualnie zostawić jeśli ktoś lubi, ale ja nie lubię skóry, więc zdejmuję) i umyć
Przyprawić i na chwilę odstawić
Rozgrzać na patelni margarynę, następnie ułożyć pałki i chwilę podsmażyć
Następnie dolać ok. 1 szkl. (200 ml) wody, przykryć patelnię i dusić mięso ok. 30 minut
Po ok. 20 minutach pilnować, żeby mięso nie zaczęło się przypalać, ponieważ woda zacznie parować i kurczak może zacząć przywierać do dna patelni - jeśli tak się stanie to dolać łyżkę wody (nie więcej) i jeszcze z 5-10 minut podsmażać pod przykryciem od czasu do czasu potrząsając patelnią, żeby mięso nie zaczęło przywierać
Po upływie pół godziny zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę smażyć z obu stron aż mięso się przyrumieni
Podawać z ziemniakami i surówką
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/06/paki-kurczaka-podudzia-z-patelni.html