Wykonanie
Pierogi, ach te pierogi, kto ich nie lubi.Można wypełnić je wszystkim.
Owocami,
mięsem, warzywami.W każdej postaci dobre.Najlepsze są wg mnie te Ruskie.Doskonałe nawet kolejnego dnia po odsmażeniu.Ze
śmietaną lub
cebulką,A najczęściej jednym i drugim.

Skład:- 1 opakowanie
twarogu pół tłustego-
śmietana- 2 duże
cebule- 1-1,5 kg
ziemniaków-
margaryna- 1 kg
mąki zwykłej- 0,5 l
wody-
sól-
pieprzZiemniaki obrać, posolić i zgotować.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na wolnym ogniu.
Mąkę wysypać na stolnice, zrobić łyżką gniazdko.Posolić i wlewać
wodę mieszając łyżką.Kiedy
mąka dostatecznie połączy się z
wodąmożna zacząć wyrabiać ciasto ręcznie.Kiedy uformuje się z niego jednolita kula,podzielmy ją na pół i rozwałkujmy na grubość ok 2 mm,W trakcie wałkowania obsypujemy każdą ze stron naszego ciasta
mąką,aby nie przyklejało się do stolnicy.Szklanką wykrajmy placuszki na nadzienie.Ugotowane
ziemniaki potłuc wraz z
twarogiem.Dodać
cebulkę,
pieprz i dosolić, jeśli zajdzie taka potrzeba.Placuszki delikatnie rozciągnąć palcami,nałożyć farsz i skleić ze sobą brzegi.Do gotującego się, osolonego wrzątku wrzucać po kilka pierogów.Jeśli
boicie się,że będą w środku surowewystarczy zastosować złotą metodę mojej prababci.Kiedy pierogi raz zakipią, wlać do nich kubek zimnej
wody.Gdy
woda z pierogami zagotuje się po raz kolejny,można wybierać wrzucając do miski z zimną
woda, aby się zahartowały.Odcedzić, polać
cebulką.Podawać ze
śmietanąZ podanej porcji wychodzi ok 100 sztuk średniej wielkości.Czas przygotowania ok 60-80 minut.

UWAGA; gdyby podczas sklejania brzegów,
bokiem wyszedł farsz i ciasto nie chciało się ze sobą połączyć, wystarczy oprószyć palce
mąką i ponownie skleić brzegi, w ten sposób unikniemy dziury podczas gotowania.