ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo

Drożdżowa babka waniliowa z serkiem homo

nazwa

Wykonanie

Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :)
Składniki:
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
100ml mleka (letniego)
5 szklanek mąki
½ szklanki cukru
1 duży cukier waniliowy
1 łyżeczka soli
½ olejku waniliowego
4 żółtka
200g serka homo waniliowego
100g masła lub margaryny
*1 szklanka rodzynek
Lukier:
ok.½ szklanki cukru pudru
Ok.2 łyżki mleka lub przegotowanej wody
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i letnim mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do dużego naczynia wsypujemy 4 ½ szklanki mąki, robimy dołek, do którego dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz, serek, olejek waniliowy, żółtka i wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie. Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (dużej).
*Ja moją babkę splotłam w warkocz, ale poza zabawą nie zmieniło to wiele wyglądu babki. Jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na 3 lub 4 części i zapleść, lub po prostu uformować z ciasta wałek i przełożyć do formy.
Po włożeniu babki drożdżowej do formy, pozostawiamy ją na około pół godziny, by wyrosła. Następnie wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez około 35 minut.
Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Zimną babkę można pokryć lukrem, który zwykle robię na oko, ważne jest tylko to, by nie był ani zbyt płynny, ani zbyt twardy, bo wówczas nie da się go rozprowadzić po babce. Do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier puder, do niego dolewamy mleko lub wodę i mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się wszystkich grudek. Gotowym lukrem pokrywamy babkę i pozostawiamy, by stwardniał.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2013/11/drozdzowa-babka-waniliowa-z-serkiem-homo.html