Wykonanie
Ciasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja
mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie
ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :)



Składniki:5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru100ml
mleka (letniego)5 szklanek
mąki½ szklanki
cukru1 duży
cukier waniliowy1 łyżeczka
soli½
olejku waniliowego4
żółtka200g
serka homo waniliowego100g
masła lub
margaryny*1 szklanka
rodzynekLukier:ok.½ szklanki
cukru pudruOk.2 łyżki
mleka lub przegotowanej
wodyDrożdże mieszamy z łyżeczką
cukru i letnim
mlekiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.Do dużego naczynia wsypujemy 4 ½ szklanki
mąki, robimy dołek, do którego dodajemy
cukier,
cukier waniliowy,
sól, rozpuszczony (letni) tłuszcz,
serek,
olejek waniliowy,
żółtka i wyrośnięte
drożdże. Całość dobrze wyrabiamy widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posypujemy
mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie.
Rodzynki płuczemy we wrzątku, lekko osuszamy na sicie, a następnie dodajemy do ciasta, które jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę (dużej).*Ja moją babkę splotłam w warkocz, ale poza zabawą nie zmieniło to wiele wyglądu babki. Jeśli chcecie możecie podzielić ciasto na 3 lub 4 części i zapleść, lub po prostu uformować z ciasta wałek i przełożyć do formy.Po włożeniu babki drożdżowej do formy, pozostawiamy ją na około pół godziny, by wyrosła. Następnie wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez około 35 minut.Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.

Zimną babkę można pokryć lukrem, który zwykle robię na oko, ważne jest tylko to, by nie był ani zbyt płynny, ani zbyt twardy, bo wówczas nie da się go rozprowadzić po babce. Do niewielkiej miseczki wsypujemy
cukier puder, do niego dolewamy
mleko lub
wodę i mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się wszystkich grudek. Gotowym lukrem pokrywamy babkę i pozostawiamy, by stwardniał.

R E K L A M A