ßßß
Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :)Ciasto: 100g margaryny½ szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao1 jajko2 szklanki mąkiMasa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego2/3 szklanki cukru4 żółtka1 łyżeczka cukru waniliowego1 budyń waniliowy (proszek)2 białka80g czekoladyMiękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem, kakao, proszkiem do pieczenia i mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm.
Twaróg, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy.
Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy.
Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy.Ciasto pieczemy w 180°C, około 50 minut.R E K L A M A