Wykonanie
Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany
twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :)Ciasto: 100g
margaryny½ szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao1
jajko2 szklanki
mąkiMasa serowa: ½ kg
twarogu homogenizowanego2/3 szklanki
cukru4
żółtka1 łyżeczka
cukru waniliowego1
budyń waniliowy (proszek)2
białka80g
czekoladyMiękką margarynę ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym,
jajkiem,
kakao,
proszkiem do pieczenia i
mąką. Gotową masą wyklejamy spód i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki do tarty o średnicy 28cm.
Twaróg,
cukier,
cukier waniliowy i
żółtka ucieramy razem mikserem. Gdy dobrze się połączą dodajemy
budyń. Osobno ubijamy na sztywną pianę
białka i całość razem łączymy, delikatnie mieszając łyżka.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy.
Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy.
Ja zrobiłam
ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli
małpy.Ciasto pieczemy w 180°C, około 50 minut.R E K L A M A