Wykonanie
Ostatnio miałam smak na coś z
bakaliami. Trochę znudziły mnie kanapki, więc sięgnęłam po
ryż, który uwielbiam. Zwłaszcza na gęsto :) zresztą w każdej formie mi smakuje :) A oto co ostatnio wymyśliłam :)Składniki:½ szklanki
ryżu½ szklanki
wody1 ½ szklanki
mleka1 średnie
jabłkoCynamon1 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżki
słonecznika1 łyżka
sezamuBakalie:
daktyle,
rodzynki,
żurawina,
morele,
figi etc.
Wodę zagotowujemy, wsypujemy
ryż i mieszamy, dodajemy
mleko i od zagotowania,
ryż gotujemy na wolnym ogniu, przez około 10 – 12 minut, co pewien czas mieszając.Gdy
ryż będzie już ugotowany dodajemy
cukier,
cynamon,
jabłko pokrojone w kosteczkę oraz pozostałe
bakalie,
słonecznik i
sezam. Całość jeszcze raz mieszamy. Jeśli jest zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę
mleka i wymieszać.
R E K L A M A