Wykonanie
Było leniwe jesienne popołudnie .... kiedy zobaczyłam zdjęcie zapiekanych
jabłek . Od razu mi pięknie zapachniały. Niewiele myśląc, przeczytałam jak autorzy (' dobrzejemy') je zrobili, a następnie zrobiłam i swoją wersję. Rzeczywiście wyszły wyśmienicie, choć ich przygotowanie zajęło mi jakieś 5 minut + 20 minut pieczenia.
Składniki :
jabłkarodzynkisezamcynamonsuszone śliwki /
morele /
figiwodaWykonanie :
Rodzynki, pokrojone śliwki/morele/figi wrzucić do garnuszka i zalać niewielką ilością
wody. Chwilkę podgotować. Dodać
sezam i wymieszać.Z
jabłek odkroić "czapeczkę" i wydrążyć gniazdo nasienne (dobrze by po tej operacji jak najwięcej
jabłka w
jabłku zostało). Następnie w to miejsce nałożyć
bakalie.
Jabłka przykryć "czapeczkami".Piec 20-30 minut w 160st.
Wydrukuj przepis