ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem

Jabłecznik biszkoptowy z bitą śmietaną i cynamonem

nazwa

Wykonanie

O tym, że jabłka z cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)
Biszkopt:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 galaretki (najlepiej cytrynowe)
Około 2 kg jabłek świeżych lub 1 ½ kg jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra)
Warstwa śmietankowa:
½ litra śmietany kremówki 30%
2 śmietanfixy
2 łyżeczki cukru waniliowego
Do dekoracji:
Około 2 łyżki cynamonu
Jabłka świeże:
Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku. Sok odstawiamy bo może się przydać do gotowania jabłek. Jabłka chwilę gotujemy, co pewien czas mieszając by się nie przypaliły. Jeśli są suche dodajemy do nich trochę soku.
Do zagotowanych jabłek wsypujemy galaretki, zdejmujemy z ognia, chwilę mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli jabłka są bardzo kwaśne podczas gotowania można je lekko dosłodzić, ale z cukrem lepiej nie przesadzać, bo sama galaretka jest słodka.
Jabłka ze słoja:
Jabłka przekładamy do garnka, podgotujemy, wsypujemy galaretki, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam jabłek ze słoja).
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem, aż cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 ⁰ C.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł.
Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta.
Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z cukrem waniliowym i śmietanfixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu śmietanę równomiernie rozprowadzamy po wierzchu ciasta.
Na koniec ciasto dość mocno posypujemy cynamonem, przy użyciu sita.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, by nabrało ładnej konsystencji. Ciasto cały czas przechowujemy w lodówce lub w zimnym miejscu, zwłaszcza latem.
R E K L A M A
Źródło:http://smakowyraj.blogspot.com/2014/10/jabecznik-biszkoptowy-z-bita-smietana-i.html