Wykonanie

O tym, że
jabłka z
cynamonem smakują wybornie, chyba nie muszę nikogo przekonywać, a w połączeniu z delikatnym
ciastem biszkoptowym i
bitą śmietaną, to już po prostu pychota :) Jabłecznik na cieście
biszkoptowym to jedno z moich ulubionych ciast :)


Biszkopt:5
jajek1 ¼ szklanki
cukru1 ¼ szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:2
galaretki (najlepiej
cytrynowe)Około 2 kg
jabłek świeżych lub 1 ½ kg
jabłek tartych ze słoja (2 słoje po 0,9litra)Warstwa śmietankowa:½ litra
śmietany kremówki 30%2
śmietan –
fixy2 łyżeczki
cukru waniliowegoDo dekoracji:Około 2 łyżki
cynamonuJabłka świeże:Obrane
jabłka trzemy na grubych oczkach tarki, po czym wyciskamy z nich ręcznie nadmiar soku. Sok odstawiamy bo może się przydać do gotowania
jabłek.
Jabłka chwilę gotujemy, co pewien czas mieszając by się nie przypaliły. Jeśli są suche dodajemy do nich trochę soku.Do zagotowanych
jabłek wsypujemy
galaretki, zdejmujemy z ognia, chwilę mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli
jabłka są bardzo kwaśne podczas gotowania można je lekko dosłodzić, ale z
cukrem lepiej nie przesadzać, bo sama
galaretka jest słodka.
Jabłka ze słoja:
Jabłka przekładamy do garnka, podgotujemy, wsypujemy
galaretki, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. (Ja użyłam
jabłek ze słoja).
Biszkopt:
Jajka ubijamy z
cukrem, aż
cukier się lekko rozpuści (około 7 – 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe i dodajemy po trochu
mąkę i
proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na średniej wielkości blaszkę (około 23 x 34cm) wyłożoną pergaminem.
Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 ⁰ C.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut w wyłączonym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika
biszkopt pozostawiamy na chwilę, by lekko przestygł.Na zimne ciasto wylewamy zimną, lekko tężejącą masę
jabłkową i wyrównujemy wierzch i boki ciasta.
Śmietanę kremówkę dobrze ubijamy z
cukrem waniliowym i
śmietan –
fixami według przepisu na opakowaniu. Po ubiciu
śmietanę równomiernie rozprowadzamy po wierzchu ciasta.Na koniec ciasto dość mocno posypujemy
cynamonem, przy użyciu sita.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej zrobić je dzień wcześniej, by nabrało ładnej konsystencji. Ciasto cały czas przechowujemy w lodówce lub w zimnym miejscu, zwłaszcza latem.

R E K L A M A