Wykonanie

chyba każdy pomijając mojego ślubnego lubi kruchy placek z
jabłkami.ten jest z przepisu mojej teściowe i dla mnie osobiście jest to najlepszy przepis.niby zwykły placek ale znika z prędkością światła :)składniki na dużą blachę :1/2 kg
maki tortowej1
margaryna palma z murzynkiem1/2 kostki
smalcu3/4 szklanki
cukru pudru1 mała
śmietana 18%1 całe
jajko i 1
żółtko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaok 1 i 1/2 kg kwaśnych
jabłek3-4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cynamonubiałko do posmarowania wierzchu
jabłka obrać, zetrzeć na tarce ( grube oczka), zasypać
cukrem i
cynamonem, wymieszać, odstawić.
mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia wysypać na blat , zrobić zagłębienie, wbić
jajko i dodać
żółtko, wlać
śmietanę.
margarynę oraz
smalec posiekać na małe kawałki i wszystko razem zagnieść na jednolita gładka masę. jeśli się klei podsypać
mąką. wyrobione ciasto ( powinno być sprężystei "pulchne") podzielić na 2 części . jedną rozwałkować na wymiar blachy( wyłożonej folią) , delikatnie przełożyć na blachę. wyłożyć
jabłka i przykryć drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. wierzch posmarować delikatnie
białkiem. piec ok 40-50 minut w temp. ok 160stopni z termoobiegiem do zrumienienia. można wystudzic w uchylonym piekarniku .przed podaniem wierzch posypać
cukrem pudrem.smacznego