ßßß Cookit - przepis na CHRUPIĄCY KURCZAK Z NUTKĄ IMBIROWO-CZOSNKOWĄ

CHRUPIĄCY KURCZAK Z NUTKĄ IMBIROWO-CZOSNKOWĄ

nazwa

Wykonanie

Lubicie kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce?? Takiego w którym wyczuć możemy imbir i czosnek?? Jeśli tak danie to przypadnie Wam do gustu. Kurczak ten jest bardzo soczysty i miękki a przy okazji lekki i chrupki. Chrupkość sw zawdzięcza wyjątkowej panierce Panco. O niej opowiem innym razem jednak polecam ją serdecznie. Soczystość kurczaka zaś osiągamy dzięki marynowaniu mięsa w sosie Teriyaki. Jest to gotowy sos, marynata do mięs, ryb lub też do wykończenia smaku potraw smażonych przykładowo w tempurze. Coś świetnego.
Składniki:
2 piersi kurczaka
świeży imbir
ok 12 ząbków czosnku
sos Teriyaki – 4 łyżki
panierka Panco
dwa jajka
mąka
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym lekko rozbijamy i prekładamy do głębokiego talerza. Wlewamy cztery łyżki sosu Terijaki dokładnie obtaczamy mięso w sosie i odstawiamy na bok na dwie godziny.
Sześć ząbków czosnku ścieramy lub wyciskamy. Ścieramy lub też drobno siekamy około dwóch centymetrów obranego korzenia imbiru.
Odsączamy piersi i nacieramy je czosnkiem i imbirem po czy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Dnia następnego ścieramy kolejne sześć ząbków czosnku oraz drugie dwa centymetry imbiru. Szykujemy trzy talerze i kolejno napełniamy je mąką, rozbełtanym jajkiem i panierką Panco. Do panierki dodajemy starty imbir oraz czosnek po czym łączymy ze sobą dokładnie składniki poprzez rościeranie i lekkie ugniatanie tak by wmiarę równomiernie rozprowadzić przyprawy w panierce.
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, jajku a następnie dokładnie w panierce tak, by jej warstwa była jak najgrubsza. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy po kilka minut z każdej strony do uzyskania złotawego koloru. Ważne by nie trzymać mięsa zbyt długo na ogniu gdyż wyschnie a cały jego smak tkwi w soczystości.
Zdejmujemy kurczaka, odsączamy na ręczniku papierowym po czym kroimy na kilka pasków.
Podajemy z czym tylko mamy ochotę. Ja podałem wraz ze smażonym ryżem, „piszczącą” czosnkową fasolką oraz sosem chili słodko pikantnym. Przepisy na wymienione dodatki niebawem opublikuję i podepnę pod ten przepis byście łatwo mogli do nich dotrzeć.
Smacznego Głodomory:)
A jak się Tobie podoba przepis?
Zapraszam do pozostawienia komentarza.
Incoming search terms:
chrupiacy kurczak
przepisyna rybynw tempurze z nuta azjatycka
Źródło:http://glodomorek.com.pl/chrupiacy-kurczak-z-nutka-imbirowo-czosnkowa