Wykonanie
Lubicie
kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce?? Takiego w którym wyczuć możemy
imbir i czosnek?? Jeśli tak danie to przypadnie Wam do gustu.
Kurczak ten jest bardzo soczysty i miękki a przy okazji lekki i chrupki. Chrupkość sw zawdzięcza wyjątkowej panierce
Panco. O niej opowiem innym razem jednak polecam ją serdecznie. Soczystość
kurczaka zaś osiągamy dzięki marynowaniu
mięsa w
sosie Teriyaki. Jest to gotowy sos, marynata do
mięs, ryb lub też do wykończenia smaku potraw smażonych przykładowo w tempurze. Coś świetnego.

Składniki:2
piersi kurczakaświeży
imbirok 12 ząbków
czosnkusos Teriyaki – 4 łyżkipanierka
Pancodwa
jajkamąkaolej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym lekko rozbijamy i prekładamy do głębokiego talerza. Wlewamy cztery łyżki sosu Terijaki dokładnie obtaczamy
mięso w sosie i odstawiamy na bok na dwie godziny.Sześć ząbków
czosnku ścieramy lub wyciskamy. Ścieramy lub też drobno siekamy około dwóch centymetrów obranego korzenia
imbiru.Odsączamy piersi i nacieramy je
czosnkiem i
imbirem po czy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Dnia następnego ścieramy kolejne sześć ząbków
czosnku oraz drugie dwa centymetry
imbiru. Szykujemy trzy talerze i kolejno napełniamy je
mąką, rozbełtanym
jajkiem i panierką
Panco. Do panierki dodajemy starty
imbir oraz
czosnek po czym łączymy ze sobą dokładnie składniki poprzez rościeranie i lekkie ugniatanie tak by wmiarę równomiernie rozprowadzić
przyprawy w panierce.
Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w
mące,
jajku a następnie dokładnie w panierce tak, by jej warstwa była jak najgrubsza. Na patelni mocno rozgrzewamy
olej i smażymy po kilka minut z każdej strony do uzyskania złotawego koloru. Ważne by nie trzymać
mięsa zbyt długo na ogniu gdyż wyschnie a cały jego smak tkwi w soczystości.Zdejmujemy
kurczaka, odsączamy na ręczniku papierowym po czym kroimy na kilka pasków.Podajemy z czym tylko mamy ochotę. Ja podałem wraz ze smażonym
ryżem, „piszczącą”
czosnkową fasolką oraz sosem
chili słodko pikantnym. Przepisy na wymienione dodatki niebawem opublikuję i podepnę pod ten przepis byście łatwo mogli do nich dotrzeć.

Smacznego Głodomory:)A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:chrupiacy
kurczakprzepisyna rybynw tempurze z nuta azjatycka