ßßß Cookit - przepis na KOTLETY SCHABOWE

KOTLETY SCHABOWE

Wykonanie

Kotlety schabowe są jednym z popularniejszych dań w polskiej kuchni. Przedstawię Państwu jak z prostego kotleta można zrobić wykwintne danie. Potrawa nie jest skomplikowana i nawet początkujący kucharze nie powinni mieć z nią problemów. Zaprezentujemy dzisiaj jak w łatwy sposób wykonać to danie w około 40 minut.
Składniki:
Ziemniaki
Schab bez kości
Panierka do kotletów (można kupić gotową w sklepie)
Bułka tarta
Sól, pieprz
Sałata masłowa
Pomidor
Sos sałatkowy koperkowy
Olej
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania (oczywiście osolone).
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (możemy pokroić - jak nam wygodniej), pomidor kroimy w kostkę lub nieregularne kawałki - dodajemy do sałaty.
W szklance lub kubku przygotowujemy sos koperkowy według instrukcji z torebki (2 łyżki stołowe wody + łyżka oleju + zawartość torebki) przygotowanym sosem zalewamy sałatę i mieszamy - sałata gotowa.
Przystępujemy do kotletów.
Panierkę z torebki mieszamy z bułką tartą 1 do 1 (sama panierka jest zbyt intensywna).
Oczywiście przygotowanej panierki z bułką będzie za dużo na kilka kotletów ale pozostałość śmiało możemy przechowywać w torebce papierowej lub jakimś pudełku i wykorzystać przy następnej okazji.
Schab kroimy w plastry i tłuczkiem rozbijamy na cieńsze, lekko opruszamy solą i pieprzem (wystarczy z jednej strony).
Na płaskim talerzu obtaczamy w panierce (mięso jest wilgotne więc nie ma obawy że bułka się nie przyklei).
Smażymy na oleju lub smalcu.
Sprawdzamy ziemniaki, jeżeli są miękkie możemy odlać wodę i rozetrzeć
Danie gotowe.
Ciekawostka:
Ziemniaki gotowane możemy śmiało zastąpić frytkami (wbrew pozorom przygotowanie frytek wcale nie jest dłuższe niż normalne gotowanie ziemniaków), na pewno znacznie podniesie to "prestiż" naszego dania. Do frytek warto zastosować przyprawę do ziemniaków (mieszanka ziół), która nada im niepowtarzalny smak. Opcjonalnie można polać frytki ketchupem.
Równie dobrze schab możemy zastąpić piersią z kurczaka a sos sałatkowy śmietaną 18%.
[ http://polskiedania.blogspot.com ]
Źródło:http://kuchnia-coreczki.blogspot.com/2012/05/kotlety-schabowe.html