Wykonanie
Kotlety
schabowe są jednym z popularniejszych dań w polskiej kuchni. Przedstawię Państwu jak z prostego kotleta można zrobić wykwintne danie. Potrawa nie jest skomplikowana i nawet początkujący kucharze nie powinni
mieć z nią problemów. Zaprezentujemy dzisiaj jak w łatwy sposób wykonać to danie w około 40 minut.Składniki:
ZiemniakiSchab bez kościPanierka do kotletów (można kupić gotową w sklepie)
Bułka tartaSól,
pieprzSałata masłowaPomidorSos sałatkowy koperkowyOlejPrzygotowanie:
Ziemniaki obieramy i wstawiamy do gotowania (oczywiście osolone).
Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki (możemy pokroić - jak nam wygodniej),
pomidor kroimy w kostkę lub nieregularne kawałki - dodajemy do
sałaty.W szklance lub kubku przygotowujemy sos
koperkowy według instrukcji z
torebki (2 łyżki stołowe
wody + łyżka
oleju + zawartość
torebki) przygotowanym sosem zalewamy
sałatę i mieszamy -
sałata gotowa.Przystępujemy do kotletów.Panierkę z
torebki mieszamy z
bułką tartą 1 do 1 (sama panierka jest zbyt intensywna).Oczywiście przygotowanej panierki z
bułką będzie za dużo na kilka kotletów ale pozostałość śmiało możemy przechowywać w torebce papierowej lub jakimś pudełku i wykorzystać przy następnej okazji.
Schab kroimy w plastry i tłuczkiem rozbijamy na cieńsze, lekko opruszamy
solą i
pieprzem (wystarczy z jednej strony).Na płaskim talerzu obtaczamy w panierce (
mięso jest wilgotne więc nie ma obawy że
bułka się nie przyklei).Smażymy na
oleju lub
smalcu.Sprawdzamy
ziemniaki, jeżeli są miękkie możemy odlać
wodę i rozetrzećDanie gotowe.Ciekawostka:
Ziemniaki gotowane możemy śmiało zastąpić frytkami (wbrew pozorom przygotowanie frytek wcale nie jest dłuższe niż normalne gotowanie
ziemniaków), na pewno znacznie podniesie to "prestiż" naszego dania. Do frytek warto zastosować
przyprawę do ziemniaków (mieszanka
ziół), która nada im niepowtarzalny smak. Opcjonalnie można polać frytki
ketchupem.Równie dobrze
schab możemy zastąpić
piersią z kurczaka a
sos sałatkowy śmietaną 18%.[ http://polskiedania.blogspot.com ]