Wykonanie
Niewielkie ciasta, pieczone w odpowiednich formach, świetnie nadają się na podwieczorki w małym gronie. Ten sernik podzielimy na 8 kawałków, czyli akurat tyle, ile potrzeba dla 4 osób. Goście zjedzą wszystko, a my nie będziemy się tuczyć, wyjadając resztki.Składniki: (na 1 tortownicę śr. 22cm)Ciasto:120 g
ciasteczek Amaretti3
jajka500 g
białego sera1 torebka
cukru waniliowegoskórka otarta z
pomarańczy100 g
śmietany kremówki30 g
mąkiszczypta
solimasło do nasmarowania formyDo przystrojenia:300 g
truskawek2
owoce kiwi1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:1. Nagrzać piekarnik do 160’C. Nasmarować
masłem boczną część formy, a na dnie ułożyć papier do pieczenia.2. Rozdrobnić
ciasteczka Amaretti w mikserze. Można też włożyć je do
torebki foliowej, zamknąć i solidnie potłuc wałkiem na blacie. Równomiernie rozłożyć okruchy na dnie formy.3. Rozbić
jajka, oddzielić
żółtka od
białek. Utrzeć
żółtka z
białym serem,
cukrem,
bitą śmietaną, otartą skórką z
pomarańczy i
cukrem waniliowym na kremową masę. Dodać
mąkę i wymieszać.4. Ubić
białka z
solą na sztywną pianę i dużą trzepaczką ostrożnie zmieszać z masą
serową. Napełnić nią formę, uważając, żeby nie uszkodzić
spodu z okruchów. Wygładzić powierzchnię ciasta.5. Piec sernik przez 1 godzinę, aż urośnie i przybierze złotobrązową barwę. Wyłączyć grzanie i zostawić sernik na 15 minut w stygnącym piekarniku.6. Wyjąć sernik z piekarnika(lecz nie z formy!) i wystudzić na drucianej podstawce. Można nawet wstawić go na noc do lodówki, żeby dobrze się schłodził.7. Umyć
truskawki, oczyścić je i poprzekrawać wzdłuż na cienkie plasterki. Obrać
kiwi i pokroić poprzecznie w plasterki.8. Dopiero przed samym podanie ostrożnie wyjąć sernik z formy. Pokroić na porcje na talerzu lub paterze.Udekorować ciasto z wierzchu
owocami i posypać
cukrem pudrem.Dobra rada:Zamiast otartej skórki
pomarańczy można użyć drobno startej skorki z 2
limonek.
Amaretti można zastąpić kruchymi
ciasteczkami lub zwykłymi
biszkoptami w kształcie szpatułek.