ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy biszkopt z pomarańczą.

Czekoladowy biszkopt z pomarańczą.

nazwa

Wykonanie

Opadł mi! No opadł :( Ale już wiem czemu. Po pierwsze biszkopty lubią opadać, a poza tym trzeba unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia a na koniec, po wyłączeniu, biszkopt należy studzić również nie wyjmując go na zewnątrz piekarnika, ponieważ szkodzą mu różnice temperatur. Dla niektórych to pewnie oczywiste, ale ja wciąż się uczę nowych rzeczy :)
Więc biszkopt ten traktuję jako ważną lekcję i następny na pewno będzie lepszy:)
Składniki:
- 200 gram masła w temp. pokojowej + odrobina do wysmarowania tortownicy
- 200 g. gorzkiej czekolady
- 4 łyżki stołowe zaparzonej, czarnej kawy
- 225 g. cukru pudru
- starta skórka z 1,5 pomarańczy
- 5 białek
- 5 żółtek
- 100 g. bułki tartej
- 100 g. mielonych migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pomarańcze do przybrania
polewa:
- 6 łyżek rumu
- 5 g. masła
- 200 g. czekolady
Przygotowanie:
W misce ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masa będzie gładka i jasna dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z zaparzoną kawą i gdy delikatnie przestygną, również dodajemy je do jajecznej masy. Wszystko mieszamy, po czym dodajemy migdały i bułkę tartą i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż się połączą.
Ubijamy białka na pianę i dodajemy ją do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do tortownicy (ok.19 cm) wysmarowanej masłem (można ją także dodatkowo wyłożyć papierem). Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 45 - 50 minut. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim ciasto do wystygnięcia (ok. 1,5 godziny.)
Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy rum i połamaną na kawałki czekoladę. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej stale mieszając. Gdy czekolada będzie miała konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy ją z ognia, dodajemy łyżeczkę masła i ucieramy.
Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wygładzamy. Zostawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy kawałkami pomarańczy.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/czekoladowy-biszkopt-z-pomarancza.html