ßßß
Składniki:- 2 kg ziemniaków obranych- 1 kg ziemniaków gotowanych w mundurkach- 40 dag mielonej wieprzowiny- 30 dag mielonej wołowiny- 2 cebule,- sól, majeranek, pieprz- 20 dag boczku- olej rzepakowy- 1 ząbek czosnku- ewentualnie mąka ziemniaczanaPrzygotowanie:Ziemniaki ścieramy na tarce i odciskamy przez ścierkę. Wodę, która została z odciskania ziemniaków, odstawiamy w misce na bok. Gdy na dnie zbierze się krochmal (skrobia), dodajemy go do ciasta. Następnie dodajemy gotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub zmielone w maszynce do mielenia mięsa. Całą masę mieszamy i doprawiamy. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąkę ziemniaczaną.Obie cebule obieramy i siekamy. Jedną z nich podsmażamy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso wieprzowe i wołowe wkładamy do miski. Dodajemy podsmażoną cebulę, sól, pieprz i majeranek - dokładnie mieszamy.Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, z którego odkrajamy kolejno kawałki grubości około 2 cm. Na każdym kładziemy łyżkę masy mięsnej. Ciasto dokładnie zlepiamy, formując okrągłe kluski. Wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody o gotujemy około 50 minut.Podsmażamy druga, niewykorzystaną wcześniej cebulę, wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem. Gdy kartacze są gotowe, polewamy je cebulą i boczkiem.Smacznego!!