Wykonanie
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o pasztecie z
selera pomyślałam: 'łeeeeeee, z selera? :/ To nie może być dobre". I co się okazało? Że jest. Nawet bardzo. I od kilku lat to mój ulubiony pasztet warzywny. Tyle w temacie :)Składniki:- 3 duże
selery- 2 średnie
marchewki lub 1 duża- 3 – 4 szklanki
wody- kostka
margaryny- ok. szklanka
bułki tartej- 2
jajka-
sól,
pieprz, ulubione
przyprawyPrzygotowanie:
Marchew i
seler ścieramy na tarce warzywnej. Wkładamy do garnka i dodajemy
wodę i
margarynę. Gotujemy ok. 1 godziny aż
selery będą mięciutkie.Warzywa ostudzamy (jeśli zostało dużo
wody, to odcedzamy) i dodajemy
bułkę tartą,
jajka,
sól,
pieprz do smaku i inne
przyprawy. Pasztet powinien być pikantny ale nie słony!Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na to kładziemy warzywną. Pieczemy ok. 1 , 5 godziny w 190 st.To przepis podstawowy na pasztet, ale możemy dodać różne inne składniki:
czosnek,
pietruszkę,
oliwki itd. Ja dodałam
paprykę.Smacznego!