ßßß Cookit - przepis na Pasztet z selera

Pasztet z selera

nazwa

Wykonanie

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o pasztecie z selera pomyślałam: 'łeeeeeee, z selera? :/ To nie może być dobre". I co się okazało? Że jest. Nawet bardzo. I od kilku lat to mój ulubiony pasztet warzywny. Tyle w temacie :)
Składniki:
- 3 duże selery
- 2 średnie marchewki lub 1 duża
- 3 – 4 szklanki wody
- kostka margaryny
- ok. szklanka bułki tartej
- 2 jajka
- sól, pieprz, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Marchew i seler ścieramy na tarce warzywnej. Wkładamy do garnka i dodajemy wodę i margarynę. Gotujemy ok. 1 godziny aż selery będą mięciutkie.
Warzywa ostudzamy (jeśli zostało dużo wody, to odcedzamy) i dodajemy bułkę tartą, jajka, sól, pieprz do smaku i inne przyprawy. Pasztet powinien być pikantny ale nie słony!
Blaszkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i na to kładziemy warzywną. Pieczemy ok. 1 , 5 godziny w 190 st.
To przepis podstawowy na pasztet, ale możemy dodać różne inne składniki: czosnek, pietruszkę, oliwki itd. Ja dodałam paprykę.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/pasztet-z-selera.html