Wykonanie
Grecy nie mają pojęcia o istnieniu takiej
ryby. Kiedyś zapytałam o nią rodowitego Greka, który zrobił wielkie oczy, wzruszył ramionami i pokiwał ze zdumieniem głową. Ja
rybę po grecku uwielbiam, zwłaszcza tę, robioną przez moją mamę i nie wyobrażam sobie bez niej Wigilii ani żadnej innej, domowej "imprezy"- 700 g.
mintaja- 3
pietruszki- 3
marchewki- 1 mały
seler- mały
koncentrat pomidorowy-
jajko-
mąka-
olej rzepakowy- 5 ziarenek
ziela angielskiego-
sól i
pieprzRybę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Obtaczamy ją w
jajku, solimy,
pieprzymy a następnie obtaczamy w
mące. Smażymy ją na
oleju, z obu stron.
Seler,
marchewki i
pietruszki kroimy na cienkie paski (słupki). Wrzucamy je do garnka i zalewamy 1,5 szklanki
wody. Dusimy je około 20 minut, aby nie były rozgotowane. Jeśli w garnku została
woda to ją odlewamy albo odparowujemy. Do warzyw dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ziele angielskie, jeśli ktoś lubi może dodać
listek laurowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Wszystko dusimy jeszcze około 10 minut.Następnie w półmisku układamy warstwowo
rybę i sos warzywny. Dekorujemy
bazylią.Smacznego!!