Wykonanie
Każdy, kto zna mnie choć trochę wie, jak bardzo kocham babkę ziemniaczaną :) To potrawa
rodem z mojego regionu i nie wiem, czy pod taką postacią znana jest w innych zakątkach
kraju.Gdy odwiedzałam moją przyjaciółkę, mieszkająca w Londynie, zawiozłam jej w prezencie właśnie babkę ziemniaczaną. Poczęstowałyśmy jej znajomych, pochodzących z północy i południa Polski, którzy naprawdę nigdy wcześniej w życiu jej nie jedli i myśleli, że jest to jakaś potrawa na słodko. Coś jak szarlotka, tylko że z
ziemniaków :)Lubię ją na ciepło, na zimno, odsmażaną, a jeśli jem ją z sosem, to zawsze
grzybowym. Można do niej dodać kawałki podsmażonej
kiełbasy lub
boczku, ja jednak zawsze robię wersję wegetariańską :)

Składniki:- 4 kg.
ziemniaków- 3
cebule-
sól,
pieprz- pół łyżeczki
ostrej papryki- pół łyżeczki tartej
gałki muszkatołowej- trochę
oliwy do smażeniaPrzygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę szklimy na
oliwie. Dodajemy do
ziemniaków wraz z wszystkimi
przyprawami. Dokładnie mieszamy.Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy masę ziemniaczaną. Babkę pieczemy około 1 , 5 godziny w temp. 180 - 200 stopni.
SOS GRZYBOWY (z
suszonych grzybów)Składniki:- 20 dag.
suszonych grzybów- 2
cebule-
oliwa-
sól i
pieprz-
18% śmietana-
mąkaPrzygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie, w garnuszku, przez 4 godziny. Następnie gotujemy je na gazie około 20 min.
Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na
oliwie, a następnie dusimy z odrobiną
wody. Dla zagęszczenia dodajemy pół płaskiej łyżki
mąki.
Grzyby odcedzamy (nie wylewamy
wody z gotowania) i przekręcamy przez maszynkę do
mięsa. Dodajemy je do podduszonej
cebuli. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Dolewamy
wodę, która została nam z wcześniejszego gotowania
grzybów. Gotujemy wszystko około 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy
śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.Smacznego!!