ßßß Cookit - przepis na BABKA ZIEMNIACZANA

BABKA ZIEMNIACZANA

nazwa

Wykonanie

Każdy, kto zna mnie choć trochę wie, jak bardzo kocham babkę ziemniaczaną :) To potrawa rodem z mojego regionu i nie wiem, czy pod taką postacią znana jest w innych zakątkach kraju.
Gdy odwiedzałam moją przyjaciółkę, mieszkająca w Londynie, zawiozłam jej w prezencie właśnie babkę ziemniaczaną. Poczęstowałyśmy jej znajomych, pochodzących z północy i południa Polski, którzy naprawdę nigdy wcześniej w życiu jej nie jedli i myśleli, że jest to jakaś potrawa na słodko. Coś jak szarlotka, tylko że z ziemniaków :)
Lubię ją na ciepło, na zimno, odsmażaną, a jeśli jem ją z sosem, to zawsze grzybowym. Można do niej dodać kawałki podsmażonej kiełbasy lub boczku, ja jednak zawsze robię wersję wegetariańską :)
Składniki:
- 4 kg. ziemniaków
- 3 cebule
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- trochę oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oliwie. Dodajemy do ziemniaków wraz z wszystkimi przyprawami. Dokładnie mieszamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy masę ziemniaczaną. Babkę pieczemy około 1 , 5 godziny w temp. 180 - 200 stopni.
SOS GRZYBOWY (z suszonych grzybów)
Składniki:
- 20 dag. suszonych grzybów
- 2 cebule
- oliwa
- sól i pieprz
- 18% śmietana
- mąka
Przygotowanie:
Grzyby moczymy w wodzie, w garnuszku, przez 4 godziny. Następnie gotujemy je na gazie około 20 min. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie, a następnie dusimy z odrobiną wody. Dla zagęszczenia dodajemy pół płaskiej łyżki mąki.
Grzyby odcedzamy (nie wylewamy wody z gotowania) i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy je do podduszonej cebuli. Mieszamy i przyprawiamy do smaku. Dolewamy wodę, która została nam z wcześniejszego gotowania grzybów. Gotujemy wszystko około 5 minut, często mieszając. Pod koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/babka-ziemniaczana-z-sosem-grzybowym.html