ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowo-jogurtowa z białym lukrem

Babka cytrynowo-jogurtowa z białym lukrem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie ciasta, bardzo mokre, treściwe o zdecydowanym smaku. W zasadzie to pierwsza babka, jaką w życiu upiekłam. Już pół roku temu kupiłam taką słodką, bo niewielką, formę/tortownicę z wymienianymi spodami, w której można piec zarówno zwykłe ciasta, jak i właśnie babki. Forma musiała odczekać tych kilka miesięcy, do czasu aż przyszła dobra okazja na jej wykorzystanie. Babkę cytrynowo-jogurtową robi się naprawdę bardzo szybko i prosto, na podobnej zasadzie, jak amerykańskie muffiny.
Babka cytrynowa - składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- tarta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka gęstego jogurtu (w temp. pokojowej)
- 50 g. masła (roztopionego w garnuszku)
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- sok z jednej cytryny
- masło do wysmarowania formy
lukier:
- białko jajka
- ok. szklanki cukru pudru
- łyżeczka soku z cytryny
Z tych składników upiekłam babkę o średnicy 16 cm.
Babka cytrynowa - przygotowanie:
W dwóch miskach oddzielnie mieszamy składniki mokre i oddzielnie suche. Należy to zrobić bardzo dokładnie.
Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy chwilę, do momentu połączenia składników. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ może nam z niego wyjść zakalec.
Kiedy składniki są połączone, ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy (aby sięgało do ok. 3/4 jej wysokości) i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Babkę pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy lukier: w miseczce ubijamy mikserem białko, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy również sok z cytryny. Białko ubijamy do momentu aż lukier stanie się biały i gęsty. W razie potrzeby można dosypać więcej cukru.
Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzoną babkę i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2013/11/babka-cytrynowo-jogurtowa-z-biaym-lukrem.html