ßßß
Uwielbiam takie ciasta, bardzo mokre, treściwe o zdecydowanym smaku. W zasadzie to pierwsza babka, jaką w życiu upiekłam. Już pół roku temu kupiłam taką słodką, bo niewielką, formę/tortownicę z wymienianymi spodami, w której można piec zarówno zwykłe ciasta, jak i właśnie babki. Forma musiała odczekać tych kilka miesięcy, do czasu aż przyszła dobra okazja na jej wykorzystanie. Babkę cytrynowo-jogurtową robi się naprawdę bardzo szybko i prosto, na podobnej zasadzie, jak amerykańskie muffiny.Babka cytrynowa - składniki:- 2,5 szklanki mąki- szklanka cukru- tarta skórka z jednej cytryny- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- szklanka gęstego jogurtu (w temp. pokojowej)- 50 g. masła (roztopionego w garnuszku)- 2 jajka (w temp. pokojowej)- sok z jednej cytryny- masło do wysmarowania formylukier:- białko jajka- ok. szklanki cukru pudru- łyżeczka soku z cytrynyZ tych składników upiekłam babkę o średnicy 16 cm.Babka cytrynowa - przygotowanie:W dwóch miskach oddzielnie mieszamy składniki mokre i oddzielnie suche. Należy to zrobić bardzo dokładnie.Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy chwilę, do momentu połączenia składników. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ może nam z niego wyjść zakalec.Kiedy składniki są połączone, ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem formy (aby sięgało do ok. 3/4 jej wysokości) i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Babkę pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy lukier: w miseczce ubijamy mikserem białko, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy również sok z cytryny. Białko ubijamy do momentu aż lukier stanie się biały i gęsty. W razie potrzeby można dosypać więcej cukru.Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzoną babkę i odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego!