Wykonanie
Uwielbiam takie ciasta, bardzo mokre, treściwe o zdecydowanym smaku. W zasadzie to pierwsza babka, jaką w życiu upiekłam. Już pół roku temu kupiłam taką słodką, bo niewielką, formę/tortownicę z wymienianymi
spodami, w której można piec zarówno zwykłe ciasta, jak i właśnie babki. Forma musiała odczekać tych kilka miesięcy, do czasu aż przyszła dobra okazja na jej wykorzystanie. Babkę
cytrynowo-
jogurtową robi się naprawdę bardzo szybko i prosto, na podobnej zasadzie, jak amerykańskie muffiny.Babka cytrynowa - składniki:- 2,5 szklanki
mąki- szklanka
cukru-
tarta skórka z jednej
cytryny- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szklanka gęstego
jogurtu (w temp. pokojowej)- 50 g.
masła (roztopionego w garnuszku)- 2
jajka (w temp. pokojowej)- sok z jednej
cytryny-
masło do wysmarowania formy
lukier:-
białko jajka- ok. szklanki
cukru pudru- łyżeczka
soku z cytrynyZ tych składników upiekłam babkę o średnicy 16 cm.Babka cytrynowa - przygotowanie:W dwóch miskach oddzielnie mieszamy składniki mokre i oddzielnie suche. Należy to zrobić bardzo dokładnie.Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy chwilę, do momentu połączenia składników. Ciasta nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ może nam z niego wyjść zakalec.Kiedy składniki są połączone, ciasto przelewamy do wysmarowanej
masłem formy (aby sięgało do ok. 3/4 jej wysokości) i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Babkę pieczemy ok. 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Przygotowujemy
lukier: w miseczce ubijamy mikserem
białko, stopniowo dosypując
cukier. Dodajemy również
sok z cytryny.
Białko ubijamy do momentu aż
lukier stanie się biały i gęsty. W razie potrzeby można dosypać więcej
cukru.Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzoną babkę i odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego!