Wykonanie
Przepis na mazurek miał się pojawić w sobotę, ale skończyłam go robić dopiero wczoraj popołudniu. Życzenia wielkanocne miały być wczoraj, a złożę je dziś. Nawet nie
będę się usprawiedliwiać. Kochani,
miejcie spokojne święta (a w tym momencie już ich końcówkę), pełne odpoczynku. U mnie o odpoczynek i spokój łatwo nie jest, ale kolejne święta już niebawem, więc kolejna szansa na wyspanie się przede mną. Co do mazurka...jak widać, nie zmieściło mi się na nim ostatnie "a", a u cały napis był się rozlał. Ale nic to i tak jestem dumna. To mój pierwszy mazurek. I nie, żeby było to skomplikowane ciasto. Wprost przeciwnie. Trudno o łatwiejsze i prostsze w przygotowaniu. Natomiast nie wiedzieć
czemu, jeszcze miesiąc temu myślałam, że mazurki są wyjątkowo skomplikowane i nie myślałam nawet o ich pieczeniu "bo przecież są takie trudne". Na szczęście niezastąpiona Ola wyprowadziła mnie z błędu, słowami: "Kochana, jest mega prosty-kruche ciasto i co tam
potem lubisz-
konfitura, masa kajmakowa, masa czekoladowa i
bakalie", zsyłając mazurkowe oświecenie. A swoją
drogą zajrzyjcie na blog Oli. Przygotowała bardzo fajny konkurs
czekoladowy .- 380 gramów
mąki pszennej- pół szklanki
cukru pudru- łyżka gęstej
śmietany (prosto z lodówki)- 2
żółtka (prosto z lodówki)- 200 gramów
masła (tak samo z lodówki, jak poprzednie składniki)- puszka masy kajmakowej- słoiczek
marmolady owocowej- rozkłócone
jajko-
suszone owoce,
bakalie, kandyzowana
skórka pomarańczowaMąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
cukier puder.
Masło trzemy na tarce o największych oczkach (jeśli nie mamy specjalnego siekacza możemy posiekać je z
mąką za pomocą noża, ale tarka bardzo ułatwia i przyspiesza ten proces).Dodajemy
żółtka,
śmietanę i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30-40 minut.Po wyznaczonym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na placek grubości ok. 5 mm. wykładamy nim formę (20cm.x30cm.). Jeśli nie korzystacie z formy silikonowej, to powinniście ją cienko posmarować
masłem.Z pozostałego ciasta formujemy niewielkie kulki i układamy je dookoła, na brzegu placka. Kulki smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Puszkę z masą kajmakową wstawiamy do garnuszka i wlewamy
wodę (tak, aby sięgała do połowy wysokości puszki). Gotujemy godzinę na niewielkim ogniu. Po wyznaczonym czasie puszkę wyjmujemy, otwieramy i ostudzamy.Spód upieczonego ciasta smarujemy warstwą
marmolady. Następnie pokrywamy ją warstwą kajmaku z puszki.Dekoracja mazurka zależy od naszej wyobraźni. W tym konkretnym przypadku kandyzowaną
skórkę pomarańczową wysypałam przy brzegu ciasta. Użyłam też namoczonych
rodzynek,
płatków migdałów,
suszonej żurawiny i
moreli.Smacznego!