Wykonanie

Wyjątkowo wiosenne ciasto - z tak popularnym ostatnio w mojej kuchni
rabarbarem. A mówiąc dokładniej
tarta z
rabarbarem,
ananasem i dodatkiem
rodzynek. Naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto, trochę je schłodzić, zapiec, wrzucić dodatki, znowu zapiec i gotowe. No banalnie łatwe. Jeśli ja je zrobiłam, to każdemu powinno się udać. Finalnie uzyskujemy tartę nie tylko wiosenną w smaku, ale również w swoim wyglądzie. Czerwono-różowy
rabarbar i
słoneczny ananas daję piękne połączenie.ciasto500 g
mąki pszennej4 łyżki
cukru200 g.
masła prosto z lodówki2
jajka prosto z lodówkiłyżeczka proszkupół szklanki bardzo zimnej
wodywypełnienie180 g.
rabarbaru180 g. świeżego
ananasa50 g
mąki pszennej120 g.
cukru1/4 szklanki
rodzynek+ łyżka
masła do wysmarowania formyjedno rozkłócone
jajkocukier puderRodzynki zalewamy letnią
wodą i odstawiamy na 20 minut. Po wyznaczonym czasie odcedzamy.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
masło i siekamy je z
mąką za pomocą noża. Możemy ewentualnie zetrzeć je na tarce jarzynowej, co moim zdaniem jest szybsze i prostsze. Dodajemy
jajka,
cukier i dość szybko zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając do niego zimną
wodę.Gdy ciasto jest dobrze zagniecione, tzn. ma jednolity kolor, jest gładkie, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.Formę do ciasta smarujemy
masłem.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na ok 5 mm. placek. Wykładamy nim formę. Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Brzegi tarty smarujemy rozkłóconym
jajkiem.Na ciasto wykładamy "obciążniki", np. ziarna
fasoli. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 15 minut.W tym czasie myjemy
rabarbar i kroimy na plastry centymetrowej grubości. Obrany
ananas kroimy w kostkę.
Rabarbar i
ananas przekładamy do miski, dodajemy odcedzone
rodzynki. Całość posypujemy
cukrem i mieszamy. Następnie posypujemy
mąką i znów mieszamy.Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy "obciążniki". Wnętrze podpieczonej tarty wypełniamy mieszanką
rabarbarowo-
ananasowo-
rodzynkową.. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Tartę wyjmujemy z piekarnika, a gdy ostygnie posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!