ßßß Cookit - przepis na Napoleonki z buraków z kozim serem i orzechowym vinegrette

Napoleonki z buraków z kozim serem i orzechowym vinegrette

nazwa

Wykonanie

Pierwszym, co przychodzi mi na myśl, gdy usłyszę słowo "buraki", są zasmażane buraczki w białostockim barze szybkiej obsługi "Topolanka". Lub takie same buraczki, robione przez moją mamę. Jako drugi przychodzi mi na myśl sok z buraków. Zrobiłam go dwa lata temu, bo usłyszałam, że świetnie podnosi odporność. To fakt. W tym pomógł mi niesamowicie. Miał jednak skutek uboczny - zraziłam się z jego powodu do imbiru, którego do soku dodałam o duuuuużo za dużo. Ostatnio jednak, gdy przywiozłam do domu 10-cio kilogramowy worek buraków, przypomniało mi się coś jeszcze... Napoleonki z buraków, które jadłam kiedyś - nie pamiętam kiedy, gdzieś - nie pamiętam gdzie, u kogoś - nie pamiętam u kogo (najwyraźniej buraki nie wspomagają pamięci). Do tego ser kozi. Plus orzechowy sos vinegrette, bo wydaje mi się do całości pasować.
Napoleonki z buraków - składniki:
- 3-4 średniej wielkości buraki
- 100 g. kremowego sera koziego
- świeży tymianek, oregano, szałwia
- odrobina kwasku cytrynowego
- świeżo zmielony pieprz
Napoleonki z buraków - przygotowanie:
Ser kozi przekładamy do miseczki i mieszamy z pieprzem i ziołami.
Buraki myjemy a następnie gotujemy ok. 40 minut w wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Następnie osuszamy je, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy ok. 80 minut, aż buraki będą miękkie.
Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Gdy już są chłodne, należy je obrać, a następnie pokroić na równej grubości plasterki. Następnie przekładamy je równymi porcjami sera, które przykrywami kolejnymi plastrami buraków, za każdym razem dociskając je delikatnie dłonią. Nadmiar serka zbieramy z boków buraków za pomocą noża.
- 1/4 szklanki oleju z orzechów archaidowych
- 1/3 szklanki obranych, posiekanych i prażonych na suchej patelni orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby smaki się przemacerowały.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/09/napoleonki-z-burakow-z-kozim-serem-i.html