Wykonanie
Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku jesień była przepiękna. Przez duże "P". PRZE - PIĘ - KNA!! Była, ale już nie jest, bo ostatnio pogoda się popsuła. Mimo to i tak uważam, że wykazała się dużą łaskawością, pokazując, aż do połowy października, swoje tak wspaniałe oblicze. Wydaje mi się, że niewiele jest na świecie rzeczy piękniejszych, od intensywnie czerwonych, żółtych,
pomarańczowych, a gdzieniegdzie jeszcze zielonych, jesiennych liści, w promieniach słońca. Niestety - wszystko co dobre, to się szybko kończy. Niebo przesłoniły grubaśne i gęste chmury. Często bywa tak, że razem ze słońcem przepada gdzieś dobry humor i entuzjazm. Co pomaga odzyskać pozytywne nastawienie? Moim zdaniem cztery rzeczy - dobre jedzenie, dobre towarzystwo, dobre filmy i okazjonalnie - dobre
wino lub
nalewka. Czymś, co ostatnio uratowało mnie przed całkowitym spadkiem nastroju, były kruche rogaliki z
dżemem. Przepis na nie znalazłam na opakowaniu
proszku do pieczenia. Warto je zrobić z kilku powodów: są łatwe w przygotowaniu, robi się je dość szybko, są smaczne no i słodkie. Takie kruche rogaliki wspaniale jest zjeść pod kocem, w towarzystwie ciepłego
mleka lub
kakao, w długi, zimny, jesienny wieczór. Wypróbowałam - polecam ;)

- 350 g.
maki pszennej- 4 łyżki
cukru- 125g.
miękkiej margaryny- 1
jajko- 3 łyżki
śmietany- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- ulubiony
dżem (może być np.
śliwkowo -
kokosowy lub domowa "Nutella" na śliwkach)-
cukier puderDodaneW związku z niektórymi komentarzami odnośnie tego, że w przepisie jest za mało
mąki i trzeba dodać więcej. Moi
drodzy, różne
mąki zachowują się w różny sposób i inaczej chłoną
wodę. Nawet, jeśli mówimy o mąkach tego samego rodzaju.
Mąka mące nierówna. Jedna
mąka pszenna wchłonie więcej
wody i ciasto będzie bardziej lejące inna mniej. Jeśli jest taka potrzeba, trzeba po prostu dosypać więcej
mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję.Na stolnicę wysypujemy
mąkę, dodajemy
cukier oraz pozostałe składniki. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 1 cm. i kroimy na równej wielkości trójkąty. Na środek każdego trójkąta nakładamy po 1 łyżeczce
dżemu i zawijamy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki.Układamy je na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i chłodne posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!