ßßß Cookit - przepis na Faszerowane udka żurawiną i brokułem

Faszerowane udka żurawiną i brokułem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Urodziny bloga -wyniki konkursu
Babka z żurawiną »
Postanowiłam połączyć smaki i udało się . Udka z kurczaka idealnie łączą się z różnymi smakami . Brokuł, pieczarki i żurawina główne składniki farszu.
udka z kurczaka 3 szt
pieczarki 200 gram
brokuł 8 różyczek
żurawina 2 garście
Przyprawy:
Suszone pomidorki z czosnkiem i bazylią Kamis 3 łyżeczki
sól prowansalska Kamis do smaku
pieprz biały mielony Kamis do smaku
Dodatkowo:
groszek z marchewką 350 gram gotowy ze słoika
masło 100 gram
naturalny jogurt 150 ml
parę plasterków mandarynki
Przygotowanie udek do farszu:
1. Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną.
2. Smażymy pokrojone pieczarki w plasterki albo jeszcze drobniej pokrojone .
3. Brokuł kroimy w kostkę czy jak tam chcecie i tak podczas duszenia . pieczenia nam zmięknie i się zmniejszy .
4. Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy.
5. Przecedzamy przez durszlak i faszerujemy udka z kurczaka.
6. Spinamy wykałaczkami i wkładamy do naczynia wysmarowanego olejem , posypujemy przyprawą do kurczaka i zapiekamy w 200 stopniach koło 60 minut .
7. Odcedzamy groszek z marchewką , wrzucamy na patelnie dodajemy masło i mieszamy aż nam troszkę nabierze kolorku , dodajemy trochę przypraw do smaku , wrzucamy parę plasterków mandarynki , chwila mieszania i wlewamy jogurt .
8. Marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz i na to kładziemy upieczone udko z kurczaka podajemy . Smacznego
czwartek, 07 listopada 2013, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/11/Faszerowane-udka-zurawina-i-brokulem.html