ßßß Cookit - przepis na Tarta Tatin

Tarta Tatin

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Konkurs Międzybrodzki
Nowość z Knorr -Moje piersi w ... »
Tarta Tatin -odwrócona tarta jabłkowa
Klasyczna odwrócona tarta z jabłkami, wielki przysmak kuchni francuskiej. Wyszła bardzo smaczna - polecam. Tartę Tatin z kuchni Lidla autorstwa Pascala, przygotowałam na konkurs Walka na Gotowanie.
SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
2 łyżki wody
6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
150g masła pokrojonego drobno
150g cukru
4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów
1 łyżeczka cynamonu w proszku
PRZYGOTOWANIE: Z mąki żółtka cukru,masła i wody zagniotłam ciasto wstawiłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i wycięłam nasionka pokroiłam w ćwiarteczki prawie płaskie.
Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.
Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
czwartek, 25 października 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/10/Tarta-Tatin.html