ßßß
SKŁADNIKI:200g mąki pszennej20g cukru100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę1 żółtko2 łyżki wody6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych150g masła pokrojonego drobno150g cukru4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów1 łyżeczka cynamonu w proszkuPRZYGOTOWANIE: Z mąki żółtka cukru,masła i wody zagniotłam ciasto wstawiłam je na 30 minut do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i wycięłam nasionka pokroiłam w ćwiarteczki prawie płaskie.Karmel: Cukier przesmażamy w rondelku z masłem mieszamy cały czas równomiernie kiedy zaczyna nam się robić karmel przekładamy do naczynia ja przełożyłam do żaroodpornego i poukładałam jabłka na nim jedno obok drugiego .Wstawiłam na gaz i chwile tak zostawiłam pod przykryciem aby utworzyła się piana Posypałam cynamonem.Ciasto rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika .Piekłam 35 minut w 180 stopniach. Wyjęłam poczekałam ,aż naczynie będzie w miarę letnie abym mogla wyjąc tarte. Położyłam na wierzch talerz i obróciłam do góry nogami lekko popukałam tłuczkiem w naczynie i ciasto wyszło było idealne sos nie wyciekał nigdzie.Akurat nie miałam lodów ale smaczniejsze by było z chłodnymi lodami :)
czwartek, 25 października 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blogzamów newsletter