Wykonanie
Nie dowiecie się, co to klasyka klasyki, jeśli nie skosztujecie sławnej, francuskiej Tarty Tatin. U mnie pojawiła się na rodzinnym obiedzie i podbiła
serca wszystkich, którzy jej spróbowali. Nikogo to nie powinno zdziwić, bo drugiego ciasta takiego jak
Tarta Tatin po prostu nie ma. Mimo tego, że nie wygląda zjawiskowo to jej smak jest wręcz niezapomniany.Robiłam tę tartę nieraz, dlatego przepis jest już wielokrotnie sprawdzony i na pewno wszystko Wam wyjdzie.
Tarta jest na tyle "wyrozumiała", że możecie ją zrobić nawet w tortownicy (i gdy robiłam ją w ilości "hurtowej" to tak właśnie zrobiłam). Nie bójcie się robienia karmelu ! W tym przepisie robi się go nieco inaczej niż zwykle i tym sposobem nigdy go jeszcze nie przypaliłam ;)Przy tej tarcie są cztery, trudne miejsca, na które należy zwrócić uwagę:Czekanie aż puści karmelowa skorupa.Kładzenie ciasta na
jabłka (
jabłka i ciasto muszą być zimne).Wyczucie momentu, gdy
tarta jest gotowa.Przewracanie tarty na właściwą stronę.

Składniki na tortownicę o średnicy 25-30 cm:Karmelizowane
jabłka:3-4 pokrojone
jabłka50 g
masłakilka łyżek
cukruCiasto:200g
mąki pszennej100g
masła60g drobnego
cukru2
żółtka
Wsypać na patelnię
cukier (tak by przykrył dno) i dodać
masło.Czekać aż karmel nabierze złotej barwy (najpierw rozpuści się
masło, a
potem zrobi taka skorupa, ale należy czekać cierpliwie, bo jak skorupka "puści" to
zrobi się idealny karmel).Wrzucić pokrojone
jabłka na patelnie i czekać aż zmiękną.Wyłożyć
jabłkami dno tortownicy.Zagnieść ciasto z
mąki,
masła,
cukru i
żółtek.Wstawić ciasto min. na 0,5h do lodówki.Nagrzać piekarnik do 200 st. C.Rozwałkować ciasto i przykryć nim
jabłka (należy zawinąć brzegi ciasta do
jabłek).Wstawić do piekarnika na 20-40 min (c iasto jest upieczone, gdy nabiera mocnego,
pomarańczowego koloru.)Przewrócić ciasto
jabłkami do góry.Podawać na ciepło. Opcjonalnie z gałką
lodów ;)