ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Na dzisiaj wam proponuje przepyszną szarlotkę
Ciasto :
3 szklanki mąki tortowej
5 żółtek
250 gram margaryny
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1 szklanka
Masa z jabłek:
2 kg jabłek miałam kwaskowate
150 gram cukru
Beza:
5 żółtek
cukier 150 gram
budyń o smaku toffi 1 sztuka
Ciasto wyrobiłam mikserem wrzuciłam jaja i cukier zmiksowałam dodałam margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia ( wszystkie składniki wrzuciłam dopiero wtedy włączyłam mikser) Miksowałam na małych obrotach chwile do złączenia składników . Przełożyłam ciasto na blat dodałam odrobinę maki i wyrobiłam ciasto zagniotłam je i do lodówki na 30 minut jedna część rozwałkowałam i wyłożyłam na dno blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Drugą część włożyłam do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie obrałam jabłka starłam na tarce i włożyłam do garnka przesmażyłam je z cukrem i ostudzoną masę wyłożyłam na ciasto . Zmiksowałam białka z cukrem i na koniec dodałam budyń o smaku toffi i dalej chwilę miksowałam . Wyłożyłam białko na jabłka i ciastem posypałam na białko skubałam palcami :)
Jak widzicie ciasto upiekłam w takiej oto formie Jestem bardzo z niej zadowolona Specjalnie po to ja kupiłam aby móc przykryć ciasto oto tym pojemnikiem plastikowym w razie wyjazdu i przewiezienia ciasta forma jest idealna . Postanowiłam zostawić ciasto na parapecie w kuchni właśnie w tym pojemniku w kuchni mam chłodno więc się nie popsuje ani nic mi nie wpadnie do środka . Forme mam zakupioną ze sklepu EMAKO.PL Polecam dlatego , że sama wypróbowałam wiem że przyda mi się nie jeden raz i będzie nie tylko do ciasta ale też i do pieczenia mięsa które bez obaw będę mogła przykryć pokrywka plastikowa i nie przejdzie mi ciasto. Ciasto mi nie przywarło wyjmowałam je bez żadnych problemów formę myje się bez żadnych problemów . Forma może służyć do pieczenia jak i przewożenia produktów :)
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2013/04/Szarlotka.html