Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Tarta ze
szpinakiemGalaretkowy deser »Dzisiaj coś innego bardziej wykwintnego , coś co wam na pewno się spodoba może nie wszystkim ale części tak .SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
łosoś w sosie własnym 150 gram GRALL
ocet ryżowy 4 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczkamatę
bambusową do rolowaniaostry nóż
norii - prasowane algi 6 sztuk.wasabi - zielony, bardzo ostry
chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
sałata lodowa 6 listkówpałeczki
Ryż płuczemy pod bieżącą
wodą ciągle mieszając, tak długo aż
woda będzie przejrzysta.Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej
wody, na początku często mieszając.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciemPóźniej przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej .Zrobiłam sos czyli
ocet ryżowy 4 łyżki połączyłam z 1 łyżką
cukru i łyżeczką
soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ostudzony
ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia .Owijamy matę
bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam.
Norii przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy
ryż na środek, robimy rowek smarujemy pasta wasabi środek ale bardzo delikatnie bo jest ostra na to kładziemy
sałatę lodową i
łososia w sosie własnym .Należy złapać brzeg
norii wraz z matą
bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi
norii skrapiamy
wodą żeby się z kleiło .Kroimy na 1 centymetrowe kawałeczki miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .Podajemy z
sosem sojowym .




Od siebie dodam , że bardzo mi smakował
łosoś w takim podaniu . Koleżanki były zachwycone.Dziękuje GRALL za smakołyki .Jeśli chcecie też takie smakołyki to zapraszam do sklepu.

sobota, 10 maja 2014, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter