Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konkurs z KupcemKoktajl
porzeczkowy »Sushi z
łososia z
oliwkamiW mojej kuchni jak zwykle eksperymenty oto jeden z nich jak zrobić sushi w kolorze
żółtymSKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów
oliwki czarne - 15 sztuk
ocet ryżowy - 7 łyżek
sos sojowy ciemny - 100 mililitrów
cukier - 4 łyżki
łosoś norweski - 200 gramów
sól - 1 łyżeczkapasta wasabi zielona - 1 szczyptamata bambusowa do rolowania - 1 sztuka
curry - 2 łyżeczkiostry nóż - 1 sztukaRosół z
kury - 2 sztuki
nori - prasowane algi - 6 sztuk
Ryż płuczemy pod bieżącą
wodą ciągle mieszając, tak długo aż
woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z
kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy
curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej
wody, na początku często mieszając.
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli
ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami
cukru i łyżeczką
soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam
ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę
bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam.
Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy
ryż na środek., robimy rowek kładziemy
oliwki i
łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg
nori wraz z matą
bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi
nori skrapiamy
wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,
sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Etapy Przygotowania
wtorek, 17 lipca 2012, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter