ßßß Cookit - przepis na Sushi z łososia z oliwkami

Sushi z łososia z oliwkami

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Konkurs z Kupcem
Koktajl porzeczkowy »
Sushi z łososia z oliwkami
W mojej kuchni jak zwykle eksperymenty oto jeden z nich jak zrobić sushi w kolorze żółtym
SKŁADNIKI:
ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się - 500 gramów
oliwki czarne - 15 sztuk
ocet ryżowy - 7 łyżek
sos sojowy ciemny - 100 mililitrów
cukier - 4 łyżki
łosoś norweski - 200 gramów
sól - 1 łyżeczka
pasta wasabi zielona - 1 szczypta
mata bambusowa do rolowania - 1 sztuka
curry - 2 łyżeczki
ostry nóż - 1 sztuka
Rosół z kury - 2 sztuki
nori - prasowane algi - 6 sztuk
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut dodajemy rosół z kury 2 sztuki mieszamy do rozpuszczenia , dodajemy curry 2 łyżeczki mieszamy do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem Później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, ja miałam szklana wiec przełożyłam do szklanej . Zrobiłam sos czyli ocet ryżowy 7 łyżek połączyłam z 4 łyżkami cukru i łyżeczką soli podgrzewałam na gazie do rozpuszczenia następnie zalałam ryż i wymieszałam zostawiłam do ostygnięcia . Owijamy matę bambusową przezroczystą folią spożywczą- nie pobrudzi się nam. Nori przecinamy na połowę i kładziemy ostygniemy ryż na środek., robimy rowek kładziemy oliwki i łososia norweskiego na to szczyptę pasty wasabi i zawijamy. Należy złapać brzeg nori wraz z matą bambusową i w ten sposób formujemy na prostokąt miej więcej brzegi nori skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Kroimy na 1,5 centymetra kawałeczki ,sos sojowy wlewamy w malutką miseczkę aby można było maczać sobie w trakcie jedzenia .
Etapy Przygotowania
wtorek, 17 lipca 2012, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2012/07/Sushi-z-lososiem.html