ßßß
Składniki:5 jajek250 g margaryny225 g cukru3 łyżeczki cukru waniliowego1 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki100 ml oleju1 kisiel żurawinowy lub wiśniowy2 łyżki kakao4 łyżki makuszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 łyżeczka margaryny1 łyżka bułki tartej
Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę upić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysto. Dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Kiedy żółtka połączą się z margaryną dodawać po 2-3 łyżki mąki z proszkiem, na przemian z 1 łyżką oleju. Miksować do połączenia się składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ubitym ciastem. Ciasto podzielić na 4 w miarę równe części. Do jednej dodać kisiel w proszku i wymieszać, do drugiej 2 łyżki kakao, do trzeciej mak, do czwartej 2 łyżki mąki. Keksówkę (o długości ok. 30 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto układać warstwami: ciasto białe, ciasto kakaowe, ciasto z kisielem i ciasto z makiem. Ostrym nożem przeciąć ciasto wzdłuż na środku, aż do samego spodu. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 1 godz iny do suchego patyczka.