Wykonanie
Jedni mają ogromny problem z tym, że podczas pieczenia
mrożone owoce opadają na dno tworząc małe efektowne dziury w cieście. Obtaczają je wcześniej w
mące lub
kisielu, aby ładnie trzymały się wierzchu i nie chowały się pod puchową kołderkę ciasta. Ja jednak uwielbiam te mało efektowne dziury, stąd nazwa ciasta. Do ciasta użyłam mrożonych
truskawek, ale z powiedzeniem mogą być to dowolne świeże
owoce. Ciasto jest idealne do popołudniowej
kawy, a jego przygotowanie zajmuję zaledwie 15 minut,
potem siup do piekarnika, a my możemy oddać się błogiemu lenistwu...
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_05_slash_dziurawe-ciasto/l/1793966836.JPG)
Składniki:450 g
mąki tortowej4
jajka1 1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 szklanka (250 ml)
mleka1/2 szklanki
oleju1 łyżeczka
olejku cytrynowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaowoce (
truskawki,
jabłka,
gruszki,
morele itp.)Dodatkowo:1 łyżeczka
margarynybułka tartabita śmietana (do podania)
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_05_slash_dziurawe-ciasto/l/977812220.JPG)
![](/Data/Images/kuchniaszerokootwarta.blogspot.com\2012_slash_05_slash_dziurawe-ciasto/l/1649534485.JPG)
Do miski wbić
jajka i wsypać
cukier,
cukier waniliowy i wlać olejek.
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać.
Jajka ubijać na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać
mleko i
olej. Miksując dodawać po jednej łyżce
mąki z proszkiem. Po dodaniu
mąki ciasto przelać do wsmarowanej
margaryną i wysypanej
bułka tartą blaszki. Na wierzchu ciasta poukładać
owoce delikatnie dociskając. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50 minut do suchego patyczka. Podawać z kleksem
bitej śmietany. Smacznego!Przypominam o trwającym konkursie i zapraszam do udziału: KONKURS