Uwielbiam sałatki. Szczególnie te lekkie, wiosenne. Kolorowe i pełne witamin. Wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca z utęsknieniem wypatruje świeżych warzyw. Dzień zaczynam wtedy od sałatki, którą zajadam na tarasie wśród śpiewu ptaków. Takie chwile mogłyby trwać wiecznie...Składniki:100 g mixu sałat (z sałatą rzymską, endywią, cykorią)2 jajka na twardo1/4 ogórka wężowego4 rzodkiewki1 gruby plaster szynki z indyka1 dymka ze szczypioremSos:2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego2 łyżeczki majonezu1 1/2 łyżeczki chrzanusól morskaświeżo zmielony czarny pieprzSałatę ułożyć na talerzu. Jajko pokroić na ósemki,r zodkiewki i ogórka na półplasterki,s zynkę w kostkę. Wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Dodać posiekaną dymkę. Składniki sosu połączyć. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu. Smacznego!Rady: Jeśli sałatka ma być bardziej dietetyczna można pominąć majonez w sosie.Dla wyostrzenia smaku można dodać do sałatki mieszankę pikantnych kiełków.