ßßß
SkładnikiNaleśniki:1 3/4 szklanki mąki250 ml mleka250 ml wody2 jajkaszczypta soli1/2 łyżki olejuFarsz:600 g mrożonego szpinaku2 średnie cebule150 g sera feta3 łyżki starego sera grana padano3 ząbki czosnku1 łyżka masła1 łyżka olejusól (do smaku)pieprz czarny (do smaku)gałka muszkatołowa (do smaku)Beszamel:2 łyżki masła2 łyżki mąki350 ml mleka 3,2%sól (do smaku)biały pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki kurkumygałka muszkatołowa100 g starego sera gouda3 łyżki starego sera grana padanoDodatkowo:100 g startego na dużych oczkach sera gouda1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser grana padano i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia sera.Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy. Smacznego!