Wykonanie
Naleśniki lubi chyba każdy. Można przygotować je w kilka chwil, nadziać ulubionym farszem, podać na słodko lub wytrawnie, podać na deser, obiad czy śniadanie. Jak dla mnie w każdej wersji smakują wyśmienicie. Dlatego dziś podałam je w wersji obiadowej - nadziane farszem ze
szpinaku i zapiekane pod
beszamelowym sosem z dodatkiem
sera. Wyszło pysznie!

SkładnikiNaleśniki:1 3/4 szklanki
mąki250 ml
mleka250 ml
wody2
jajkaszczypta
soli1/2 łyżki
olejuFarsz:600 g
mrożonego szpinaku2 średnie
cebule150 g
sera feta3 łyżki starego
sera grana padano3 ząbki
czosnku1 łyżka
masła1 łyżka
olejusól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
gałka muszkatołowa (do smaku)Beszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki350 ml
mleka 3,2%
sól (do smaku)
biały pieprz (do smaku)1/2 łyżeczki
kurkumygałka muszkatołowa100 g starego
sera gouda3 łyżki starego
sera grana padanoDodatkowo:100 g startego na dużych oczkach
sera gouda1 łyżeczka
masła (do wysmarowania formy)


Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.Farsz:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na
maśle z olejem. Dodać zamrożony
szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania
wody. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, pokruszoną
fetę,
ser grana padano i doprawić do smaku
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.Beszamel: W rondelku rozpuścić
masło. Dodać
mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać
mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową. Dodać
starty ser gouda i
grana padano. Wymieszać do rozpuszczenia
sera.Na naleśniki nałożyć farsz ze
szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym
masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym
serem gouda. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy. Smacznego!