Wykonanie
Łosoś to zdecydowanie moja ulubiona
ryba. Uwielbiam go chyba pod każdą postacią, a przynajmniej pod każdą, którą zrobiłam lub miałam okazje próbować. Przygotowując
łososia staram się wydobyć jego smak za pomocą przypraw czy odpowiednio skomponowanej marynaty. Grunt to nie przesadzić z dodatkami, aby nie przyćmić fantastycznego smaku tej
ryby. Dziś propozycja na
łososia z nutą
pomarańczy i szczyptą
chili. Grillowanego, bo tak przygotowany, według mnie jest najpyszniejszy. Do
łososia lekka
sałatka z
kaszką kuskus i niczego więcej do szczęścia mi nie potrzeba...Poezja! :)

Składniki:
Łosoś:300 g filetów z
łososia ze skórą2 łyżki soku z
pomarańczyskórka otarta z 1
pomarańczy2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1/4 łyżeczki świeżo zmielonych
płatków chiliszczypta świeżo zmielonego
czarnego pieprzusól morska (opcjonalnie)
Sałatka z
kuskusem:150 g
kaszki kuskus1/2 średniego
ogórka szklarniowego1 duży
pomidor2
łodygi selera naciowego1
szalotka10 czarnych
oliwek2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiDressing:3 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek2 łyżki soku z
pomarańczyświeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)
sól (do smaku)

Łosoś: Składniki marynaty połączyć.
Łososia pokroić na mniejsze porcje.
Rybę zalać marynatą, delikatnie natrzeć i odstawić na minimum 30 minut.
Łososia grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony skóry.
Sałatka:
Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać dressing i rozgnieść
kaszkę za pomocą widelca. Do
kaszki dodać pokrojonego w kostkę
ogórka i
pomidora, obrany z włókien i pokrojony na plasterki
seler naciowy, posiekaną
szalotkę oraz
oliwki. Na końcu dodać
natkę pietruszki i wymieszać. Smacznego!