ßßß
Składniki:Łosoś:300 g filetów z łososia ze skórą2 łyżki soku z pomarańczyskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki sosu sojowego ciemnego1/4 łyżeczki świeżo zmielonych płatków chiliszczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzusól morska (opcjonalnie)Sałatka z kuskusem:150 g kaszki kuskus1/2 średniego ogórka szklarniowego1 duży pomidor2 łodygi selera naciowego1 szalotka10 czarnych oliwek2 łyżki posiekanej natki pietruszkiDressing:3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek2 łyżki soku z pomarańczyświeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)sól (do smaku)
Łosoś: Składniki marynaty połączyć. Łososia pokroić na mniejsze porcje. Rybę zalać marynatą, delikatnie natrzeć i odstawić na minimum 30 minut.Łososia grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni grillowej z obu stron na złoty kolor, zaczynając od strony skóry.Sałatka: Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać dressing i rozgnieść kaszkę za pomocą widelca. Do kaszki dodać pokrojonego w kostkę ogórka i pomidora, obrany z włókien i pokrojony na plasterki seler naciowy, posiekaną szalotkę oraz oliwki. Na końcu dodać natkę pietruszki i wymieszać. Smacznego!