ßßß
Składniki:1 kg sera waniliowego (z wiaderka)5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 1/2 łyżki żelatyny1/3 szklanki gorącej wody1 galaretka truskawkowa1 galaretka agrestowa1 galaretka brzoskwiniowa1 galaretka turkusowaDodatkowo:2 galaretki truskawkowe1 opakowanie okrągłych biszkoptówowoce (u mnie zielone winogrona)
Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. Ser ubić z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.