Wykonanie
Lubię takie ekspresowe w przygotowaniu i ładnie wyglądające desery. Sernik na zimno z
galaretkami to jeden z moich ulubionych. Do gustu szczególnie przypadnie dzieciakom, a to za sprawą kolorowych
galaretek. Jeśli
galaretki przygotujecie wieczorem i pozostawicie na noc w lodówce, oszczędzicie czas i samo przygotowanie sernika zajmie wam zaledwie kilka chwil. Na wierzchu sernika można ułożyć dowolne
owoce. Ja wybrałam
winogrona, ale świetnie sprawdzą się
truskawki,
maliny,
brzoskwinie czy
ananas z puszki.

Składniki:1 kg
sera waniliowego (z wiaderka)5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2 1/2 łyżki
żelatyny1/3 szklanki gorącej
wody1
galaretka truskawkowa1
galaretka agrestowa1
galaretka brzoskwiniowa1
galaretka turkusowaDodatkowo:2
galaretki truskawkowe1 opakowanie okrągłych
biszkoptówowoce (u mnie zielone
winogrona)

Galaretki truskawkową,
agrestową,
brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej
wody. Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.
Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę.
Ser ubić z
cukrem i ekstraktem.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Letnią, ale wciąć płynną
żelatynę wlewać cienką strużką do
sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę
galaretki i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć
biszkoptami. Na
biszkopty wyłożyć masę
serową z
galaretkami. Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Na wierzchu sernika poukładać
owoce. Dwie
galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej
wody. Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego!Rady: Aby łatwiej wyjąć
galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.