Wykonanie
MUFFINKI PO HAVAJSKU z
imbirowym smaczkiem

Te muffinki powstały w ramach wyjazdu do znajomych w zeszłym tygodniu. Nie wypadało pojechać z pustymi łapkami, zwłaszcza twórczyni bloga;) , a że muffinki wytrawne wszystko przyjmą, zrobiłam szybki przegląd lodówki. I tak stworzyły się muffinki Havajskie - miały być trochę wariacją ala pizza havajska. Wyszły nieco inne, ale równie smaczne. Odwiedzaliśmy Kobietę Karmiącą, więc danie zostało docenione. Również na następny dzień muffinki nie straciły nic ze swej pyszności, zwłaszcza o 5 rano, jako szybkie śniadanie, gdy obie karmiłyśmy naszych Malców na rękach,a nasi Panowie jeszcze smacznie spali;)To kolejna moja propozycja do Akcji Muffinkowo 2011 :)

Składniki:

mokre:2
jajaszklanka
jogurtu naturalnegoniepełna szklanka
olejusuche:1,5 szklanki
mąki przesianejczubata łyżeczka
sody oczyszczonejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
solipół łyżeczki
pieprzupół łyżeczki
imbiru1-1,5 łyżeczki
ziół prowansalskichłyżeczka
curryzielona
pietruszka około 3-4 gałązki lekko posiekanejdodatki:4 plastry
ananasa6 plastrów
szynkiSuche składniki połączyć w jednej misce, zaczynając od przesiania
mąki z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mokre połączyć w drugiej misce. Przelać mokre do suchych. Zamieszać wszystko razem, ale tylko do momentu wchłonięcia
mąki- mają być grudki.
Ananasa pokroić w maleńką kosteczkę, to samo zrobić z
szynką. Wrzucić dodatki do masy i delikatnie zamieszać. Przełożyć do form muffinkowych lub papilotek. Piec w temperaturze 190'c około 20 minut. Wykonać test patyczkowy. Studzić na kratce.Gotowe :)