ßßß
 
            
         To moja pierwsza tarta w życiu. I żeby się udała, sięgnęłam oczywiście do przepisu `z blogu Dwóch Chochelek . Przepis źródłowo pochodzi z belgijskiej książki „Quiches et tourtes”z serii „Le Cordon Bleu”. I nie zawiodłam się. Ciasto się udało. Mnie bardzo smakowała na ciepło. Mojemu Mężowi za to najbardziej na zimno na następny dzień. Jedno jest pewne - tarta jest mega zapychająca. Po dwóch kawałkach oboje stwierdziliśmy, że będziemy mięli resztę na śniadanie ;) Takie pożywne śniadanie lub syta kolacja na pewno ucieszy amatorów boczku i ziemniaczków. Ja debiut mam za sobą. I pomyśleć, że tak długo zwlekałam z zakupem formy za pięć złotych :)Składniki:ciasto:200 g mąki - u mnie 2/3 krupczatki i 1/3 tortowej100 g masła2 jajkaszczypta solizimna wodanadzienie:
To moja pierwsza tarta w życiu. I żeby się udała, sięgnęłam oczywiście do przepisu `z blogu Dwóch Chochelek . Przepis źródłowo pochodzi z belgijskiej książki „Quiches et tourtes”z serii „Le Cordon Bleu”. I nie zawiodłam się. Ciasto się udało. Mnie bardzo smakowała na ciepło. Mojemu Mężowi za to najbardziej na zimno na następny dzień. Jedno jest pewne - tarta jest mega zapychająca. Po dwóch kawałkach oboje stwierdziliśmy, że będziemy mięli resztę na śniadanie ;) Takie pożywne śniadanie lub syta kolacja na pewno ucieszy amatorów boczku i ziemniaczków. Ja debiut mam za sobą. I pomyśleć, że tak długo zwlekałam z zakupem formy za pięć złotych :)Składniki:ciasto:200 g mąki - u mnie 2/3 krupczatki i 1/3 tortowej100 g masła2 jajkaszczypta solizimna wodanadzienie: 2 duże ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki - u mnie ugotowane z obiadu100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie paski250 g pieczarek pokrojonych na plasterki - nie miałam, nie dodałam2 jajka120 ml śmietany100 ml mleka50 g tartego sera żółtego - u mnie parmezan1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki - nie dodałam, gdyż nie miałamDo miski przesiewamy mąkę. Masło zcieramy na tarce (podbierając sobie mąki ) na grubych oczkach, plastikową łopatką siekamy mieszankę z jajkami i solą, dodajemy wody, tyle ile ciasto zabierze - mnie się nieco wlało za dużo, więc dodałam dodatkowe dwie łyżki mąki. Szybko zarabiamy gładkie ciasto i formujemy kulę.Formę smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Oblepiamy spód i boki, nakłuwamy całość widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Boczek i ziemniaki podsmażamy osobno na oliwie, aż będą rumiane. Pieczarki dusimy na maśle przez kilka minut.Mleko, śmietanę i jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Solimy i pieprzymy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na nim układamy plasterki ziemniaków, na to boczek i pieczarki. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy żółtym serem i ewentualnie pietruszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy 50-60 minut.Smaczności !!
2 duże ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki - u mnie ugotowane z obiadu100 g boczku wędzonego pokrojonego na cienkie paski250 g pieczarek pokrojonych na plasterki - nie miałam, nie dodałam2 jajka120 ml śmietany100 ml mleka50 g tartego sera żółtego - u mnie parmezan1 łyżeczka siekanej zielonej pietruszki - nie dodałam, gdyż nie miałamDo miski przesiewamy mąkę. Masło zcieramy na tarce (podbierając sobie mąki ) na grubych oczkach, plastikową łopatką siekamy mieszankę z jajkami i solą, dodajemy wody, tyle ile ciasto zabierze - mnie się nieco wlało za dużo, więc dodałam dodatkowe dwie łyżki mąki. Szybko zarabiamy gładkie ciasto i formujemy kulę.Formę smarujemy masłem. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Oblepiamy spód i boki, nakłuwamy całość widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Boczek i ziemniaki podsmażamy osobno na oliwie, aż będą rumiane. Pieczarki dusimy na maśle przez kilka minut.Mleko, śmietanę i jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Solimy i pieprzymy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na nim układamy plasterki ziemniaków, na to boczek i pieczarki. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną, posypujemy żółtym serem i ewentualnie pietruszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy 50-60 minut.Smaczności !!