ßßß Cookit - przepis na Małdrzyki - smak małopolski

Małdrzyki - smak małopolski

nazwa

Wykonanie

MAŁDRZYKI
Przepis znalazłam tak przypadkiem, że aż dziw. Po prostu przeskoczyła mi zakładka na kolejny blog. I wpadłam na moment do Fantazji Kulinarnych Magdy :) Gdzie nazwa tak mnie zaintrygowała i prostota wykonania, że w piątek zrobiłam je na obiad. Są genialne !! Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że to wcale nie przepis śląski, a rodzinny, mój małopolski. Do tego okazuje się, że krakowski ;) No cóż, chyba jednak "słoik" ze mnie :) Cudze chwalicie, swojego nie znacie. Ale już znam. I mam zamiar robić te serowe placuszki często, gdyż zniknęły z talerza błyskawicznie - a moje dwa Rodowite Krakusy Domowe zajadały, aż im się uszy trzęsły. I temu Dużemu i temu Najmłodszemu, który 2 spałaszował w 2 minuty, a trzeci sobie zostawił i bronił, jak ognia, bo ma "pserwe", tatę bijąc po łapkach ;)
Ja zjadałam je z miodem, Chłopaki same. Smakują, jak takie mini serniczki. Polecam naprawdę gorąco, każdej Mamie i nie tylko :) Przepis cytuję za Madzią, z tym, że ja robiłam je od razu z podwójnej porcji :)
Składniki:
250 g sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - mi się skończył i dodałam 1 łyżeczkę cukru waniliowego
30 g cukru pudru
40 g mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków
100ml oleju do smażenia
1 łyżka masła do smażenia
Do miski włożyć ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać jajko, cukier, wanilię i mąkę.
Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.
Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mace.
Na patelni rozgrzać olej i masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.
Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smaczności !!!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/08/madrzyki-smak-maopolski.html