Wykonanie
MAŁDRZYKI

Przepis znalazłam tak przypadkiem, że aż dziw. Po prostu przeskoczyła mi zakładka na kolejny blog. I wpadłam na moment do Fantazji Kulinarnych
Magdy :) Gdzie nazwa tak mnie zaintrygowała i prostota wykonania, że w piątek zrobiłam je na obiad. Są genialne !! Jakież było moje zdziwienie, gdy odkryłam, że to wcale nie przepis śląski, a rodzinny, mój małopolski. Do tego okazuje się, że krakowski ;) No cóż, chyba jednak "słoik" ze mnie :) Cudze chwalicie, swojego nie znacie. Ale już znam. I mam zamiar robić te
serowe placuszki często, gdyż zniknęły z talerza błyskawicznie - a moje dwa Rodowite Krakusy Domowe zajadały, aż im się uszy trzęsły. I temu
Dużemu i temu Najmłodszemu, który 2 spałaszował w 2 minuty, a trzeci sobie zostawił i bronił, jak ognia, bo ma "pserwe", tatę bijąc po łapkach ;)Ja zjadałam je z
miodem, Chłopaki same. Smakują, jak takie mini serniczki. Polecam naprawdę gorąco, każdej Mamie i nie tylko :) Przepis cytuję za Madzią, z tym, że ja robiłam je od razu z podwójnej porcji :)

Składniki:

250 g
sera twarogowego, w miarę suchego i grudkowatego1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii - mi się skończył i dodałam 1 łyżeczkę
cukru waniliowego30 g
cukru pudru40 g
mąki pszennej, plus jeszcze parę łyżek do obtaczania placuszków100ml
oleju do smażenia1 łyżka
masła do smażeniaDo miski włożyć
ser i rozgnieść go za pomocą widelca, dodać
jajko,
cukier,
wanilię i
mąkę.Wszystko dokładnie wymieszać, ale nie należy używać do tego miksera.Podzielić na 6-8 części i z każdej uformować placuszek, który następnie należy obtoczyć delikatnie w mace.Na patelni rozgrzać
olej i
masło. Małdrzyki smażyć z każdej strony po około 2-3 minuty.Przekładać na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Smaczności !!!
