ßßß Cookit - przepis na PLACUSZKI Z CUKINII

PLACUSZKI Z CUKINII

nazwa

Wykonanie

Z OREGANO I ŁOSOSIEM
Młoda cukinia wydziera z koszów na straganach. Dzisiaj propozycja letnia, która i na jesień, będzie smakować wyśmienicie. Placuszki z cukinii i oregano. Pyszne, chrupiące. Można zjadać same, jak mój Smyk lub z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem łososia. Przepyszna forma letniego obiadu lub kolacji. Polecam gorąco :) To danie z pewnością dla lubiących placki i niejadków :)
Składniki:
mała cukinia
3-4 ziemniaki
1 cebula
pół pęczka szczypiorku
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajo
sól
pieprz
suszone oregano - ja dałam jakieś 3 łyżki
można dodać odrobiny mleka
oliwa z oliwek
dodatki: plasterki wędzonego łososia, jogurt grecki
Cukinię, obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć ją z nadmiaru soku - ale niezbyt mocno. Dodać obie mąki, jajko, pokrojony drobno szczypior. Doprawić do smaku pieprzem, solą, oregano i ewentualnie dodać odrobinę mleka. Wymieszać. Gdyby cukinia, w trakcie smażenia puściła, zbyt wiele soku, można do masy dodać jeszcze trochę mąki lub odsączać masę przed nałożeniem jej na tłuszcz. Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie z dwóch stron na rumiano. Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. . Podawać z kleksem jogurtu greckiego i plasterkiem wędzonego łososia. Smaczności !!
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2014/07/placuszki-z-cukinii-z-oregano-smak-lata.html