Wykonanie
Z
OREGANO I
ŁOSOSIEM
Młoda cukinia wydziera z koszów na straganach. Dzisiaj propozycja letnia, która i na jesień, będzie smakować wyśmienicie. Placuszki z
cukinii i
oregano. Pyszne, chrupiące. Można zjadać same, jak mój Smyk lub z kleksem
jogurtu greckiego i plasterkiem
łososia. Przepyszna forma letniego obiadu lub kolacji. Polecam gorąco :) To danie z pewnością dla lubiących placki i niejadków :)

Składniki:

mała
cukinia3-4
ziemniaki1
cebulapół pęczka
szczypiorku3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajosólpieprzsuszone oregano - ja dałam jakieś 3 łyżkimożna dodać odrobiny
mlekaoliwa z oliwekdodatki: plasterki
wędzonego łososia,
jogurt greckiCukinię, obrane
ziemniaki i
cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć ją z nadmiaru soku - ale niezbyt mocno. Dodać obie
mąki,
jajko, pokrojony drobno
szczypior. Doprawić do smaku
pieprzem,
solą,
oregano i ewentualnie dodać odrobinę
mleka. Wymieszać. Gdyby
cukinia, w trakcie smażenia puściła, zbyt wiele soku, można do masy dodać jeszcze trochę
mąki lub odsączać masę przed nałożeniem jej na tłuszcz. Smażyć na dobrze rozgrzanej
oliwie z dwóch stron na rumiano. Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. . Podawać z kleksem
jogurtu greckiego i plasterkiem
wędzonego łososia. Smaczności !!


