ßßß Cookit - przepis na Kurczak według Okrasy z kopytkami - kuchnia Lidla

Kurczak według Okrasy z kopytkami - kuchnia Lidla

nazwa

Wykonanie

Danie przyrządzone według przepisu Okrasy (kampania Lidla - Pascal kontra Okrasa).
Składniki dla 2 osób:
podwójna pierś kurczaka
6 plastrów salami chorizo
trochę starkowanego sera Manchego
garść bazyli
łyżka startej skórki cytryny
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
łyżka oliwy z oliwek
Pierś z kurczaka przeciąć na pół i w każdej wzdłuż wykroić kieszonkę, natrzeć oliwą, solą, pieprzem i skórką z cytryny (również w kieszonkach), odstawić na 2 godziny (u mnie leżały przez noc).
Podsmażyć leciutko na oleju, tak żeby mięso wciąż było surowe w środku, wyjąć, do kieszonek włożyć salami i bazylię, spiąć wykałaczkami (ja nie spięłam :), położyć w naczyniu do zapiekania, ułożyć na mięsie starkowany ser i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Po wyjęciu pozwolić mięsu ochłonąć przez 5 minut a następnie pokroić w plastry.
Ja podałam kurczaka z własnoręcznie przygotowanymi kopytkami, u mnie akurat zostały po obiedzie ziemniaki z koperkiem, więc i kopytka były koperkowe :)
Kopytka robiłam pierwszy raz w życiu, więc nawet nie bardzo mogę podać proporcje.... ale spróbuję - zostało mi ugotowanych ziemniaków jakieś pół kilo, przecisnęłam je przez praskę, dałam jajko, jakieś 4 czubate łyżki mąki, zagniotłam dosyć luźne ciasto (bałam się że wyjdą twarde), na stolnicy porządnie posypanej mąką naszykowałam wałeczki, spłaszczyłam je i pokroiłam na mniej więcej centymetrowe kawałki. Wrzuciłam na osolony wrzątek i zaraz po wypłynięciu wyjełam łyżką cedzakową, ułożyłam na talerzu i polałam stopionym masłem.
I co? Nie taki diabeł straszny jak go malują, bo wyszły przepyszne!!!
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/08/kurczak-wedug-okrasy-z-kopytkami.html