Wykonanie

Postanowiłam trochę poeksperymentować i przygotować ciasto z mniejszą ilością kalorii, a najwięcej kalorii jest z czego? Z
cukru oczywiście... a że było mi mało oszczędności, zastąpiłam jeszcze
mąkę zwykłą
mąką pełnoziarnistą Lubelli.Jaki efekt - ciasto pyszne, puszyste, mniej słodkie, więc eksperyment uważam za udany :)Składniki na "tradycyjne ciasto":4
jajkaszklanka
cukru1,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
oleju1
cukier waniliowy2 łyżeczki
proszku do pieczenia3-4
jabłkałyżka
cynamonu i składniki na ciasto "zmienione":4
jajka3 łyżeczki
Stevii -1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej Lubella0,5 szklanki
oleju rzepakowego -0,5 szklanki
jogurtu naturalnego (ciasto wyszło dosyć gęste, chyba przez zmianę
mąki, dlatego dołożyłam
jogurtu)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
banan3
jabłkaJabłka obrane i pokrojone, mieszam z pokrojonym
bananem i
cynamonem.
Jajka ubijam porządnie, dodaję
Stevię,
mąkę,
olej,
jogurt cały czas ubijając.Mieszam
owoce ciastem, łyżką, już nie mikserem, wykładam do tortownicy posmarowanej
masłem i obsypanej
mąką.Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.Można zjadać na ciepło z
lodami, przecież zaoszczędziliśmy tyle kalorii, prawda?