Wykonanie
eBardzo lubię tą
sałatke, jest idealna do zimowego obiadu. Jest kolorowa i smakuje latem...potrzebne warzywa4 kg sporych
ogórków8
cebul,4-8
papryk, może być czerwona lub żółta (ja używam czerwonej bo po prostu ładnie wygląda ;) ),1 kilogram
marchwi,2 główki
czosnku, na zalewę3 szklanki
wody,0,5 - 1 szklanka
octu,0,5 szklanki
cukru,2-4 łyżek
soli,2,5 łyżeczki
kurkumy,10 ziarenek
pieprzu,3 ziarenka
ziela angielskiego, 3
listki laurowe.Składniki zalewy połączyć i zagotowaćPrzede wszystkim warzywka dokładnie myjmy,
potem ogórki ze skórką szatkujemy na szatkownicy,
cebulę kroję w półplasterki (żeby było szybciej też można użyć szatkownicy),
marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki,
czosnek kroimy w plasterki, a
paprykę w mniej więcej 3 - 4 cm passeczki.Warzywa łączymy z zalewą i gotuję 10 - 20 minut.
Potem wkładamy do dobrze niewielkich słoików, do każdego słoika dolewamy łyżkę
oleju, dobrze zakręcam i pasteryzujemy.