Wykonanie
Z tego co wiem wiele osób ma problem ze zrobieniem ciasta do pizzy. Ja takiego problemy nie maiłam nigdy.Moje ciasto zawsze jest grube i puszyste, czyli takie jak najbardziej lubię. Właściwie zawsze robię je na oko ale na potrzeby bloga podaję proporcje.potrzebne składniki:1,5 szklanki
mleka,2 szklanki
mąki (ewentualnie można dodać więcej)1/2 opakowania świeżych
drożdży,4-5 łyżek
oleju lub
oliwy,szczypta
soliłyżeczka
cukruMleko delikatnie podgrzewany(powinno być letnie, w gorącym
drożdże się zaparzą i nie urosną), dodamy
cukier,
sól, trochę
mąki i pokruszone
drożdże.odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut.Do dużej miski wsypujemy
mąkę, wlewamy rozczyn
drożdżowy i
oliwę. dokładnie zagniatamy, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dosypujemy
mąki). ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.Następnie rozciągamy ciasto na blasze, smarujemy
ketchupem lub sosem do pizzy i dodajemy rozkładamy dodatki. w moim przypadku jest to dużo dużo
sera,
wędlina, czasem
pomidory,
cebula,
korniszony,
kukurydza, generalnie co mam pod ręką.Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.W podobny sposób można zrobić mini pizze, które bardzo często zastępują nam kanapki do pracy. Wystarczy ciasto podzielić na 8-10 części uformować okrągłe placuszki i ułożyć na nich ulubione dodatkiTakie mini pizze pieczemy trochę krócej, jakieś 15-20 minup powinno wystarczyć