Wykonanie
Pyszne lekkie ciasto chodziło za mną od kilku dni... Padło na bananowca. Wyszedł genialny, chociaż
galaretka zsiadała się masakrycznie długo i już myślałam, że nic z tego nie będzie.potrzebne składniki: na
biszkopt:4
jajka,0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,0,75 szklanki
cukru,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżki
kakao,1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej,2 łyżki
wody1 łyżka
oleju,1 łyżeczka
octu. na masę
bananową:1 kostka
margaryny (250g),1 szklanka
wody,4
galaretki cytrynowe,6-7
bananów,sok z jednej
cytryny.ostatnia warstwa:2
galaretki cytrynwe,2-3
banany,sok z połowy
cytryny.
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.
Żółtka łączymy z
octem,
olejem i
wodą.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną,
proszek do pieczenia,
kakao i
kawę przesiewamy.Do
białek dodajemy
żółtka,
mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia i wytłuszczoną blachę do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Następnie schładzamy.
Margarynę rozpuszczamy z
wodą, gdy się zagotuje dodajemy 4
galaretki i dokładnie mieszamy. Lekko schładzamy, w tym samym czasie miksujemy
banany z
sokiem cytrynowym.Zmiksowane
banany dodajemy do przestudzonej
margaryny z
galaretkami.Przez chwilę miksujemy, następnie wylewamy na
biszkopt. Zostawiamy do schłodzenia.2
galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,5 l
wody.
Banany kroimy w plasterki, skrapiamy
sokiem z cytryny, układany na
masie cytrynowo-bananowej, zalewamy tężejącą
galaretką. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

