Wykonanie
Od dawna chciałam ją zrobić, ale trochę się obawiałam, bo w końcu rolada nie jest łatwym
ciastem...
Biszkopt przy zwijaniu może popękać, krem może wypłynąć, generalnie wiele rzeczy może pójść nie tak i ciasto może się okazać totalnym niewypałem. Na szczęście moje obawy okazały się bezpodstawne i i rolada wyszła pyszna.

potrzebne składniki:5
jajek,3/4 szklanki
mąki,6 łyżek
cukru,szczypta
soli80 ml
wody,45 ml
oleju,2 łyżki
kakao.nadzienie:1/2 puszki masy kajmakowej,440 ml
śmietany 30% ,1 opakowanie masy śmietanowej waniliowej dr Oetker,2
banany,1
cytryna.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka miksujemy na puszystą masę, następnie ciągle mieszając dodajemy
mąkę i
wodę z
olejem.
Białka ubijamy na puszystą pianę z odrobiną
soli i resztą
cukru.Do masy
żółtkowej dodajemy
białka i delikatnie mieszamy.Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wytłuszczamy.Trochę ciasta
biszkoptowego przekładamy do szprycy i wyciskamy na pergaminie wzór żyrafy. Wkładamy do piekarnika nagdzanego do 180 stopni na 3-5 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. W tym samym czasie dodajemy do reszty ciasta
kakao i delikatnie mieszamy. Następnie ostrożnie, żeby nie zniszczyć wzoru rozprowadzamy na blasze dokładnie wypełniając wszystkie przestrzenie.

Pieczemy kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odwracamy "do góry dnem".

Smarujemy pergamin zimną
wodą, kiedy
woda odparuje delikatnie ściągamy papier.

Czystą bawełnianą ściereczkę spryskujemy zimną
wodą i wzorem do dołu układamy na niej
biszkopt. Zwijamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Ciasto rozwijamy i smarujemy masę kajmakową
Śmietanę ubijamy z proszkiem dr Oetketa (można też użyć
śmietan fixu lub
żelatyny, ale wtedy
śmietanę trzeba delikatnie posłodzić).
Banany skrapiamy
sokiem z cytryny.
Biszkopt smarujemy
śmietaną a na brzegu układamy
banany.

Ciasno zwijamy i zawijamy w folię do żywności. Zostawiamy na noc w lodówce żeby krem
śmietanowy "związał".

a
potem już tylko....

