ßßß Cookit - przepis na SERNIK KRÓLEWSKI NA OPAK

SERNIK KRÓLEWSKI NA OPAK

nazwa

Wykonanie

Kiedyś komuś obiecałam, że go upiekę i jak to w życiu bywa : "obiecanki, cacanki..." ale postanowiłam wziąć cztery litery w troki i spełnić obietnicę. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła czegoś od siebie- postanowiłam zamienić kolory i tym sposobem powstał sernik królewski na opak :) Podczas kombinacji z przepisem zaglądałam do : Kulinarnych Szaleństw Margarytki oraz do Kwestii Smaku. Delektujcie się :)
Składniki na ciasto (na tortownicę 26 cm ):
1 kostka margaryny Kasia
3,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru z dodatkiem wanilii
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka
4 żółtka
4 białka
1 szklanka cukru pudru
300 g gorzkiej czekolady
Mąkę, dwa żółtka, margarynę ( posiekaną na kawałki),3 łyżki cukru pudru, żółtka,cukier z wanilią, śmietanę, proszek do pieczenia zagniatamy na gładką masę, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż przestygnie. Ser miksujemy na gładką masę dodajemy szklankę cukru pudru, czekoladę. Ubijamy białka ( ubiłam na sztywno, można ubić lekko) i na koniec dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając. Wyjmujemy z zamrażalnika jedna część ciasta, ścieramy ją na tarce na dno tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej lekko mąką. Dociskamy do dna, aby nie było dziurek i masa nie przelała się na dno. Przelewamy masę serową, równamy ją, następnie na wierzch ścieramy drugą część ciasta, tak aby nie została wolna przestrzeń. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez pierwsze około 20 minut, a następnie zmniejszamy temp do 160 st. C ( można wyczuć kiedy zmniejszyć temp, jak zarumieni się lekko kruszonka). Smacznego!!!
Źródło:http://ciasteczkowapotworzyca.blox.pl/2013/02/SERNIK-KROLEWSKI-NA-OPAK.html