ßßß
Składniki na ciasto (na tortownicę 26 cm ):1 kostka margaryny Kasia3,5 szklanki mąki pszennej2 żółtka3 łyżki cukru pudru3 łyżki cukru z dodatkiem wanilii3 łyżki śmietany 18%2 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:1 kg sera z wiaderka4 żółtka4 białka1 szklanka cukru pudru300 g gorzkiej czekoladyMąkę, dwa żółtka, margarynę ( posiekaną na kawałki),3 łyżki cukru pudru, żółtka,cukier z wanilią, śmietanę, proszek do pieczenia zagniatamy na gładką masę, dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czekamy aż przestygnie. Ser miksujemy na gładką masę dodajemy szklankę cukru pudru, czekoladę. Ubijamy białka ( ubiłam na sztywno, można ubić lekko) i na koniec dodajemy je do masy serowej delikatnie mieszając. Wyjmujemy z zamrażalnika jedna część ciasta, ścieramy ją na tarce na dno tortownicy, wysmarowanej masłem i oprószonej lekko mąką. Dociskamy do dna, aby nie było dziurek i masa nie przelała się na dno. Przelewamy masę serową, równamy ją, następnie na wierzch ścieramy drugą część ciasta, tak aby nie została wolna przestrzeń. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez pierwsze około 20 minut, a następnie zmniejszamy temp do 160 st. C ( można wyczuć kiedy zmniejszyć temp, jak zarumieni się lekko kruszonka). Smacznego!!!