ßßß
Składniki na 6 szt. dużych babeczek ( lub 12 szt. zwykłych )1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru trzcinowego ( mam słabość do nierafinowanego i grubego )2 jajka1/3 szklanki rozpuszczonego masła1 1/3 szklanki mleka2 łyżki rozdrobnionej w blenderze mięty- użyłam mięty mexicana100 g czekoladowych kropelekSkładniki na krem miętowy:150 g śmietany 36 % do deserów250 g serka mascarpone1/3 szklanki cukru pudru1 łyżka rozdrobnionej w blenderze mięty1 łyżka likieru miętowegoniewielka ilość zielonego barwnikaposypka do dekoracjiJajka ucieramy z cukrem, aż powstanie w miarę gładka masa. Suche składniki ( obydwie mąki, soda, proszek do pieczenia ) mieszamy w oddzielnej miseczce. Do jajecznej masy dodajemy suche składniki, następnie masło i mleko. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy miętę oraz czekoladowe kropelki. Gniazda blachy do wielkich babeczek smarujemy tłuszczem i delikatnie obsypujemy mąką. Przekładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości gniazd. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.Śmietanę 36 % ubijamy, kiedy jest sztywna, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy likier, miętę oraz barwnik, mieszamy. Gdy powstanie gładka masa, przekładamy ją do szprycy, bądź rękawa i dowolnie dekorujemy nasze babki.Ja posypałam cukrową posypką, dodatkowo powciskałam czekoladowo - miętowe pałeczki- mniam! Smacznego !!!