Wykonanie
Minął rok...tak szybko??? kiedy??? dopiero co zaczynałam...Wiele w ciągu tego roku się nauczyłam, wielu nowych i fajnych ludzi poznałam. To był piękny roczek!!! Dla uczczenia tej pięknej rocznicy, zrobiłam dla Was puszyste, wielkie cupcake-i, tylko cały czas się zastanawiam,
czemu znowu są zielone?! Uparłam się na ten kolor, to chyba wpływ śnieżnej zimy :)))Nie
będę przedłużać - dziękuję wszystkim za życzenia, oby
Ciasteczkowa Potworzyca przetrwała kolejne lata ;)
Składniki na 6 szt. dużych babeczek ( lub 12 szt. zwykłych )1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej1 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru trzcinowego ( mam słabość do nierafinowanego i grubego )2
jajka1/3 szklanki rozpuszczonego
masła1 1/3 szklanki
mleka2 łyżki rozdrobnionej w blenderze
mięty- użyłam
mięty mexicana100 g
czekoladowych kropelekSkładniki na krem
miętowy:150 g
śmietany 36 % do deserów250 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru1 łyżka rozdrobnionej w blenderze
mięty1 łyżka
likieru miętowegoniewielka ilość zielonego barwnikaposypka do dekoracji
Jajka ucieramy z
cukrem, aż powstanie w miarę gładka masa. Suche składniki ( obydwie
mąki,
soda,
proszek do pieczenia ) mieszamy w oddzielnej miseczce. Do jajecznej masy dodajemy suche składniki, następnie
masło i
mleko. Dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Następnie dodajemy
miętę oraz
czekoladowe kropelki. Gniazda blachy do wielkich babeczek smarujemy tłuszczem i delikatnie obsypujemy
mąką. Przekładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości gniazd. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Śmietanę 36 % ubijamy, kiedy jest sztywna, dodajemy
cukier puder,
serek mascarpone i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy
likier,
miętę oraz barwnik, mieszamy. Gdy powstanie gładka masa, przekładamy ją do szprycy, bądź rękawa i dowolnie dekorujemy nasze babki.Ja posypałam
cukrową posypką, dodatkowo powciskałam
czekoladowo -
miętowe pałeczki- mniam! Smacznego !!!