ßßß
Składniki (2 porcje):2 steki z tuńczyka - ok. 1,5 cm grubości (jeśli mrożone to rozmrozić)1 puszka pomidorówmały pęczek bazylii4 listki świeżej mięty50 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego25 g czarnych oliwek1 łyżka kaparów1 szalotka1 ząbek czosnku3 łyżki oliwysól, świeżo zmielony pieprz - do smakuPiekarnik rozgrzać do 175 stopni (górna i dolna grzałka).Zmiażdżyć ząbek czosnku i wysmarować nim rybę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory z puszki dokładnie odsączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Pokroić oliwki, drobno posiekać kapary i szalotkę. Listki bazylii i mięty pokroić w paseczki.Wysmarować żaroodporną formę oliwą i ułożyć w formie obok siebie plastry tuńczyka. Skropić winem. Pomidory, szalotkę, oliwki, kapary i połowę ziół wymieszać i rozłożyć równomiernie na stekach. Skropić je oliwą, posolić i popieprzyć. W rozgrzanym piekarniku na środkowym poziomie piec rybę przez 20-25 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczonego tuńczyka preferujecie).Rybę podawać posypaną pozostałą połową świeżych ziół. Ja podałem ją w towarzystwie kuskusu wymieszanego z odrobiną bazylii, mięty i soku z cytryny.Smacznego :-)