ßßß Cookit - przepis na Tuńczyk w pomidorowo-ziołowym sosie - Tonno alla marinara

Tuńczyk w pomidorowo-ziołowym sosie - Tonno alla marinara

nazwa

Wykonanie

Co tu się rozpisywać... Pyszny kawał dobrej, pieczonej ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznego pomidorowo-ziołowego sosu. Nie wypada nie spróbować ;-)
Świeżego tuńczyka po raz pierwszy spróbowałem chyba w zeszłym roku. Zawsze interesował mnie wygląd tego mięsa przypominający bardziej wołową polędwicę niż inne ryby, z którymi miałem przyjemność się zapoznać. Sposób smażenia i pieczenia jest podobny jak wołowiny, każdy musi wiedzieć jaką rybkę lubi, podobnie jak steka (choć z ryby krew nie cieknie). Wiele osób je surowego tuńczyka, ale też jest spora grupa, która widząc odrobinę czerwonego mięska uzna, że jest surowy i niejadalny. Zapraszam - znajdźcie swój sposób na tuńczyka :-)
Składniki (2 porcje):
2 steki z tuńczyka - ok. 1,5 cm grubości (jeśli mrożone to rozmrozić)
1 puszka pomidorów
mały pęczek bazylii
4 listki świeżej mięty
50 ml białego wina, wytrawnego lub półwytrawnego
25 g czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Zmiażdżyć ząbek czosnku i wysmarować nim rybę, doprawić solą i pieprzem. Pomidory z puszki dokładnie odsączyć z soku i pokroić na małe kawałki. Pokroić oliwki, drobno posiekać kapary i szalotkę. Listki bazylii i mięty pokroić w paseczki.
Wysmarować żaroodporną formę oliwą i ułożyć w formie obok siebie plastry tuńczyka. Skropić winem. Pomidory, szalotkę, oliwki, kapary i połowę ziół wymieszać i rozłożyć równomiernie na stekach. Skropić je oliwą, posolić i popieprzyć. W rozgrzanym piekarniku na środkowym poziomie piec rybę przez 20-25 minut (w zależności od tego jak bardzo wypieczonego tuńczyka preferujecie).
Rybę podawać posypaną pozostałą połową świeżych ziół. Ja podałem ją w towarzystwie kuskusu wymieszanego z odrobiną bazylii, mięty i soku z cytryny.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/05/tunczyk-w-pomidorowo-ziolowym-sosie.html